Tensiunile dintre Rusia și restul Europei sunt pe cale să crească semnificativ, dacă se confirma unirea Rusiei cu o țară est europeană.
În curând, Vladimir Putin ar putea face primul pas pentru restabilirea granițelor fostei Uniuni a Republicilor Socialist Sovietice. În acest scop, se pare că va alipi, fără niciun fel de violențe, Belarusul.
Pe parcursul săptămânii trecute, președintele Belarusului s-a aflat în discuții bilaterale cu Vladimir Putin. După trei zile de dialog, liderul de la Minsk a afirmat, cât se poate de senin, că este gata să se unească cu Rusia, alitatul său de lungă durată. În contextul în care, Belarus are granițe comune cu Polonia, Lituania și Ucraina, oficialii respectivelor țări au probabil emoții semnificative în urma din cauza anunțului lui Lukashenko.
Ca referință, președintele Belarusului a condus statul sovietic fără pauză din momentul în care a fost înființat postul de președinte, în 1994. Conform The Moscow Times, la ora actuală, vrea să transforme alianța pe care o are cu Rusia într-una mult mai profundă. Alexander Lukashenko vrea ca țara pe care o conduce să fie supusă lui Putin într-o manieră similară cu cea de pe vremea URSS-ului.
”Noi doi ne-am putea uni mâine, fără probleme.” A declarat Lukashenko vineri, 15 februarie. ”Dar oare voi, ruși și belaruși, sunteți gata pentru asta?” A adăugat președintele. ”Suntem gata să ne unim și consolidăm eforturile, statele și oameni pe este posibil.”
Ca argumente la această situație neobișnuită, Putin a făcut câteva declarații menite să atragă atenția asupra faptului că prea puține state sunt cu adevărat independente la această oră. ”Pur și simplu, nu există state complet independente în lume. Lumea modernă este o lume a interdependenței”, a afirmat președintele Rusiei. ”Crezi că cineva dintr-o țară europeană vrea să apară în Europa rachete cu rază medie? Nimeni nu vre asta, dar stau și tac din gură. Unde este suveranitatea?”, a continuat Putin.
Indirect, Vladimir Putin a făcut referință și la situația României, care găzduiește cel puțin o bază militară a Statele Unite cu scuturi anti-rachetă, deși rușii sunt de părere că la Deveseleu se află rachete cu rază medie.