Rușii au făcut calculul: De câte rachete Sarmat are nevoie Putin să distrugă SUA

Rușii au făcut calculul: De câte rachete Sarmat are nevoie Putin să distrugă SUA

În cazul în care ai o afinitate pentru armamentul rusesc, poate ai auzit de rachetele RS-28 Sarmat. În urma unui calcul simplu, Putin știe de câteva are nevoie pentru a distruge SUA.

Dacă în urmă cu câțiva ani discutam de o relație destul de amicală între Statele Unite ale Americii și Rusia, din păcate, de curând, situația a devenit semnificativ mai tensionată. Rușii fac investiții din ce în ce mai importante în armament de top, iar scuturile anti-rachetă al americanilor răspândite pe teritoriul Europei tind să fie inutile.

Cea mai recentă veste terifiantă legată de puterea militară a rușilor vizează rachetele RS-28 Sarmat. Acestea au fost dezvoltate in-house de ruși și au fost poreclite de NATO cu numele Satana 2. Această rachetă modernă este menită să înlocuiască Voevoda, dezvoltată în perioada Uniunii Sovietice.

În cazul în care te intrebi care este puterea unei rachete RS-28 Sarmat, un expert rus a detaliat particularitățile acestei arme pentru publicația RIA Novosti din Rusia. „Vă propun să faceţi un calcul. Se ştie că în urma bombardamentelor nucleare de la Nagasaki şi Hiroshima au murit câte 100.000 de persoane în fiecare oraş (peste cinci ani această cifră s-a dublat). În 1945, puterea bombei nucleare a fost în medie de 20 kilotone, adică o kilotonă a ucis pe loc 5.000 de persoane. O singură rachetă RS-28 Sarmat este capabilă să transporte o încărcătură nucleară între 6,75 şi 7,5 megatone. Deci, o rachetă de acest tip poate ucide între 33,75 şi 37,5 milioane de persoane în zonele dens populate ale Statelor Unite. Zece rachete Sarmat vor distruge întreaga populaţie a Statelor Unite“, a explicat expertul rus.

Pentru că detalierea ipotetică a modul în care ar putea fi distrusă SUA nu a fost suficientă, același Leonkov a criticat occidentul în declarațiile sale pe motiv că au dubii în privința performanțelor armelor detaliate de curând de Vladimir Putin. Racheta RS-28 Sarmat a fost menționată explicit de președintele rus în discursul susținut la 1 martie 2018, în fața Adunării Federale. La momentul respectiv, a insistat pe faptul că a început testele cu noua rachetă, iar aceasta ”nu are limite”.

RS 28 Sarmat atinge o viteză de 7 kilometri pe secundă şi este de 2.000 de ori mai puternică decât bombele atomice care au lovit Hiroshima şi Nagasaki în 1945. O singură racheta RS-28 Sarmat este prevăzută cu 16 focoase nucleare şi este capabilă să distrugă o zonă de mărimea Franţei sau a statului Texas.