La câteva zile după ce Donald Trump a anunțat că se va retrage din tratatul nuclear cu Rusia, Vladimir Putin a făcut niște afimații amenințătoare. România se pare că a ajuns pe lista neagră a liderului de la Kremlin.
Sămbătă seara, pe 20 octombrie, Donald Trump a anunțat că Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare sau INF. Subiectul tratatului semnat pe vremea lui Reagan și Gorbaciov constă în interzicerea dezvoltării și cercetării de rachete cu o rază de acțiune între 500 și 5000 de kilometri.
Fără vreun argument verosimil, motivul dat de Trump pentru decizia cu posibile consecințe nucleare a avut legătură cu o opinie personală. Liderul de la Washington a afirmat că Rusia a încălcat deja respectivul tratat. Replica de la Moscova nu a întârziat să apară și atrage atenția asupra faptului că SUA are de mult timp instalate rachete balistice în Europa de Est, în țări precum România.
Au trecut câteva zile de atunci, iar Vladimir Putin a profitat de acest timp pentru a formula o replică încărcată de substanță la proiectele distructive ale lui Trump. „Dacă Statele Unite se retrag din Tratatul INF, ce vor face cu noile rachete? Dacă vor fi aduse în Europa şi vor fi montate acolo, noi vom fi nevoiţi să avem o reacţie simetrică. Deci, dacă vor face asta, trebuie să înţeleagă că teritoriile naţiunilor respective riscă să fie ţinte ale unui atac de ripostă. Nu sunt sigur că trebuie să ajungem la o astfel de escaladare a situaţiei în Europa. Eu nu văd niciun motiv pentru acest lucru şi, repet, nu este alegerea noastră, nu este ceva ce vrem noi”, a declarat Vladimir Putin miercuri seară, potrivit agenţiilor de presă Sputnik şi Associated Press, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul Italiei, Giuseppe Conte. Ca referință, România este una dintre țările care găzduiesc astfel de echipamente.
Dacă exista vreun dubiu vizavi de gravitatea situației, acela a fost spulberat în momentul în care oficialii Uniunii Europene încearcă să calmeze spiritele. Din păcate, este puțin probabil să câștigi cu argumente logice în momentul în care te așezi la masa tratativelor cu Trump.
Uniunea Europeană a avertizat administraţia Statelor Unite că, decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera un val de „instabilitate” şi o „cursă a înarmării”, cu efecte asupra tuturor ţărilor europene. Bruxellesul a îndemnat Washingtonul şi Moscova să continue dialogul pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord.
„Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menţinerea Tratatului şi pentru a se asigura că este aplicat în mod complet şi verificabil”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. UE îl avertizează pe preşedintele american, Donald Trump, că retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, un element de bază în structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra întregii lumi. „Ne aşteptăm ca Statele Unite să analizeze consecinţele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securităţi, asupra securităţii aliaţilor şi a întregii lumi. Lumea nu are nevoie de o nouă cursă a înarmării, care nu ar fi în avantajul nimănui, ci, dimpotrivă, ar aduce şi mai multă instabilitate”, a transmis Uniunea Europeană.