Conform unor declarații făcute de Donald Trump în urmă cu câteva zile, SUA se retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare sau INF pentru a se apuca serios de bombe atomice și rachete cu rază lungă de acțiune.
În 1987, președintele Ronald Reagan semna cu Mihail Gorbaciov, liderul de la Kremlin de la acea vreme, acordul INF. Prin încetarea dezvoltării de rachete cu rază medie și lungă, cei doi lideri de stat au pus bazele încheierii războiului rece. În 2018, Donald Trump are însă altă opinie.
Conform tratatului semnat în 1987, Statele Unite și Rusia nu au voie să producă sau să dețină rachete cu o rază cuprinsă între 500 și 5500 de kilometri. Conform spuselor lui Trump, Rusia a încălcat acordul de mai multe ori. În mod deloc surprinzător, administrația de la Kremlin nu doar că a negat acuzațiile, dar a atras atenția asupra sistemelor balistice ofensive instalate de armata SUA în Europa, inclusiv în România.
„Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Nu ştiu de ce fostul preşedinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat tratatul”. Rusia „încalcă de mulţi ani acest acord”, a declarat Donald Trump la un eveniment electoral desfăşurat în statul Nevada, conform publicaţiei The Hill şi postului BBC.
Ca referință, Trump se află în plină campanie electorală de când a preluat președinția SUA. „Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen”, a fost concluzia cât se poate de agresivă a lui Donald Trump. Administrația americană insistă că rușii au dezvoltat o rachetă cu rază medie de acțiunea intitulată Novator 9M729 sau SSC-8 care încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare.
Rușii nu doar că au altă poziție de marginea subiectului, dar vin cu argumente mult mai plauzibile decât cele ale lui Trump. În mod surprinzător, acestea din urmă vizează instalații ofensive ale SUA de pe teritoriul României.
„Există grave semne de întrebare referitoare la acţiunile colegilor noştri americani, acţiuni care sunt în contradicţie cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 în România şi Polonia”, a declarat Vladimir Iermakov la începutul lunii octombrie, în cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunării Generale ONU. Vladimir Iermakov este şeful Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.
Potrivit oficialului rus, Statele Unite au început în iunie instalarea în România şi Polonia a sistemelor Aegis şi a lansatoarelor MK-41, care ar putea fi folosite pentru atacuri cu rachete de croazieră având rază medie de acţiune.