Consumul de cafea este des întâlnit în rândul oamenilor, însă ce rămâne pe fundul ibricului, de cele mai multe ori se aruncă la coșul de gunoi. Este vorba despre zațul de cafea, despre care sigur nu știai că poate aduce beneficii în grădina ta. Iată despre ce e vorba!
Zațul din cafea poate avea mai multe întrebuințări în grădină, atât pentru legume, cât și pentru flori sau plante aromatice. Dacă obișnuiești să îți bei cafeaua în fiecare dimineață, sigur aveți deja sursa de zaț asigurată.
Iar dacă nu obișnuiești să bei cafeaua la ibric, te poți interesa la baruri și restaurante din apropiere, care de multe ori aruncă zațul rămas din aparate.
Zațul de cafea poate fi folosit ca fertilizant și este foarte ușor de folosit, mai ales că poate fi pus direct în pământ, la baza plantelor.
Acesta conține mult azot, iar efectele nu se văd imediat, dar după o perioadă în care zațul este descompus în mod natural, sigur vei observa o diferență.
De asemenea, ingredientul este bun și pentru îmbunătățirea calității solului, a conținutului organic, sporește capacitatea de reținere a apei și ajută la drenaj.
Totodată, zațul de cafea atrage și microorganisme sau râme. În cazul în care ai rețineri privind această modalitate de întreținere a solului, trebuie să știi că odată opărit, zațul atinge un nivel neutru al PH-Ului.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui sare în cafea. Trucul la care nu te-ai fi gândit niciodată
De altfel, melcii sau limacșii fug de zațul de cafea, evitând zonele unde acesta este presărat. Și nu doar dăunătorii menționați anterior nu iubesc acest lucru, ci și pisicile.
Nu în ultimul rând, pisicile sunt animalele care își fac nevoile între plantele din grădină, mai ales că le place să astupe, dar dacă simt miros de cafea, se schimbă situația.
În cantități mai mari, zațul de cafea poate fi folosit în compost, împreună cu filtrele de cafea, care se descompun și ele. Se practică tot mai des metodă de a folosi resturile adunate de la cafeaua savurată dimineața, ca și în cazul fertilizării, fiind vorba de o sursă de azot care va completa amestecul lăsat la compostat.
Deci, în cazul în care ai în grădină flori sau legume și nu știi cum să le creezi un mediu cât mai benefic, ia în considerare aceste sfaturi care sigur te vor ajuta!
Te-ar putea interesa și: Cât de sănătoasă este cafeaua, de fapt: explicația oamenilor de știință