Bicarbonatul de sodiu este un ingredient extrem de util într-o bucătărie. El nu se utilizează doar în ce privește curățenia, ci și preparatele culinare. Astfel, aluaturile de patiserie devin mai pufoase cu bicarbonat de sodiu, dar ce se întâmplă dacă punem bicarbonat în mazăre? Iată cum ar trebui să folosim bicarbonatul la mâncare.
Bicarbonat de sodiu pentru carne de vită de curcan sau de găină. Pentru a o frăgezi, trebuie să o ții în apă rece la frigider cu o linguriță de bicarbonat. Apa nu trebuie decât să acopere carnea și e suficient să o ții o jumătate de oră astfel. Apoi, trebuie să scoți carnea și să o clătești cu apă călduță. Pentru a face o friptură, trebuie să tamponezi cu un șervețel să nu fie apoasă și să o pui în tavă cu diferite condimente.
Bicarbonat de sodiu în fasole. Este bine să fierbi boabele de fasole cu bicrabonat de sodiu în cea de-a doua apă. În prima apă, boabele de fasole se dau în câteva clocote apoi se aruncă. Dar la a doua apă, se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și se mai lasă să mai clocotească de câteva ori. Se aruncă și această apă, apoi boabele de fasole se clătesc cu apă caldă și se pun la gătit, fie că este vorba de o ciorbă sau o mâncare cu sos și cu carne.
Bicarbonat de sodiu în copănele crocante. Înainte de a le găti, freacă copănelele cu un amestec de bicarbonat de sodiu și sare fină de bucătărie. Apoi, poți să presari diverse condimente pe deasupra și să le pui în cuptor sau în tigaia cu ulei încins. Acestea vor prinde o crustă aurie și crocantă și vor fi moi și suculente la interior.
Bicarbonat de sodiu în omletă. Se bat ouăle spumă, apoi adaugă un praf de bicarbonat de sodiu așa cum se pune sare. Apoi pune omletă în tigaie cu diverse alte ingrediente după bunul plac, cum ar fi brânză, legume, bucățele de salam sau de cârnăciori, iar omleta va fi mai pufoasă.
Bicarbonat de sodiu în mazăre. Cercetătorii americani au studiat efectele bicarbonatului de la mâncare, alegând boabele de mazăre. Astfel, au fiert aceeași cantitate de boabe și aceeași cantitate de apă în două recipente, doar că într-unul dintre ele au adăugat și un praf de bicarbonat. Timpul de fierbere al boabelor se reduce la jumătate. Ei au folosit 22 de grame bicarbonat la 180 ml de apă și 100 grame de mazăre. Astfel, timpul de fierbere a fost numai de 8 minute în recipientul cu bicarbonat, față de 17 minute în recipientul fără bicarbonat de sodiu. În plus, viatminele din mazăre nu s-au pierdut la fierberea cu bicarbonat, legumele păstrându-și proprietățile.