Tunuri de apă și îmbrânceli între manifestanți și Poliție, în Germania. Mii de oameni au ieșit în stradă, în urmă cu două săptămâni, pentru a-și spune neplăcerile. Episoadele s-au repetat în Sâmbăta Mare a Paștelui Catolic, când nemții au ieșit cu zecile de mii din casă, pentru a scanda împotriva noile restricții contra COVID-19.
Dacă la București și în alte orașe ale României abia au ieșit să protesteze 1000 de români, în Germania, vocea poporului s-a făcut auzită până la birourile Angelei Merkel. Numai la Stuttgart au fost pe străzi peste 20.000 de oameni, potrivit presei locale. Nemții au recurs la acest gest în contextul intensificării dezbaterii cu referire la înăsprirea restricțiilor antiepidemice anunțate de autoritățile germane.
Fără măști de protecție, manifestanții din Stuttgart au început un marș din centrul orașului către piața din nord-est, cea mai mare din zonă. Ei au avut pancarte prin care cereau sârșitul ”dictaturii COVID”. În acest timp, de la difuzoarele mașinilor de Poliție, protestatarii erau îndemnați să păstreze distanța fizică și să poarte măști de protecție.
Noua mișcare de protest s-au autodenumit ”Querdenken” (”Anticonformist”), iar de la începutul pandemiei prin ea s-au organizat numeroase demonstrații în toată Germania, la care au luat parte sute de mii de oameni. În rândurile ei se regăsesc membri ai extremei stângi, adepţi ai teoriilor conspiraţiei, antivaccinişti, dar şi simpatizanţi ai extremei drepte.
Importante mișcări de stradă au avut loc sâmbătă, 3 aprilie, și în alte orașe germane. S-a ieșit la protest și în Berlin, unde oamenii, de asemenea, și-au strigat nemulțumirile și în urmă cu două săptămâni. Cel mai de impact a fost mitingul de la Stuttgart.
Totodată, Irlanda și Noua Zeelandă se alătură țărilor care au suspendat utilizarea serului AstraZeneca, în urma raportării unor posibile reacții adverse. În urmă cu puțin timp, țările care formează motorul Uniunii Europene, Franța și Germania, anunță și ele suspendarea la nivel național a vaccinării cu serul celor de la AstraZeneca.
Proteste violente au avut loc și pe străzile orașului olandez Haga, în cadrul unei manifestații neautorizate, în urmă cu două săptămâni. Polițiștii au intervenit cu tunuri de apă, pentru a dispersa mulțimea, pentru ca apoi să opereze zeci de arestări. Manifestațiile au fost loc cu o zi înainte de alegerile legislative.
„Nu ne dorim același guvern din nou, deoarece ne mint în legătură cu tot și lucrează doar pentru ei înșiși, nu și pentru oameni”, a spus un protestatar.
„Văd că multe dintre drepturile noastre sunt date la o parte cu ușurință, iar majoritatea oamenilor nici măcar nu observă asta”, a declarat un altul.