Angela Merkel, decizie uimitoare, în contextul pandemiei. Reacții masive după anunțul cancelarului german

Angela Merkel, decizie uimitoare, în contextul pandemiei. Reacții masive după anunțul cancelarului german
Cancelarul Angela Merkel își schimbă decizia privind lockdown-ul de Paște

Într-o mișcare surprinzătoare, cancelarul german Angela Merkel și-a schimbat decizia. Cancelarul Angela Merkel le-a spus premierilor de stat într-un apel video că nu va exista un blocaj strict de Paști. Această decizie urmează unei serii de critici și confuzii în Germania.

Cancelarul Angela Merkel își schimbă decizia privind lockdown-ul de Paște

Potrivit publicație germane Deutsche Welle, Cancelarul Angela Merkel și liderii celor 16 landuri germane își vor inversa planul de a întări măsurile de lockdown de Paști. Merkel a anunțat schimbările după o videoconferință improvizată cu cei 16 lideri regionali, pe fondul cazurilor noi de covid.

Conform DW, Merkel ar fi explicat noua decizie, asumându-și decizia inițială ca o greșeală personală, care a fost în cele din urmă a ei, pentru care va  răspunde. În timpul unei conferințe de presă, Merkel a spus că închiderea Paștelui a fost „cu cele mai bune intenții”.

După o analiză mai atentă, închiderea planificată riscă să facă mai mult rău decât bine, a conchis Cancelarul Angela Merkel.

„A fost bine motivat, dar nu a fost realizabil într-un timp atât de scurt. Prea multe întrebări. Oamenii nu au putut primi răspuns în timp util. Trebuie să încercăm să încetinim al treilea val al pandemiei, altfel riscăm mult.

Cu toate acestea, a fost o greșeală. Pentru că la sfârșitul zilei, îmi asum ultima responsabilitatea. Acum este important pentru mine să spun asta aici. O greșeală ar trebui numită greșeală și, mai presus de toate, ar trebui corectată, de preferință în timp util.”, a subliniat Cancelarul Angela Merkel, cerând iertare cetățenilor.

Decizia cancelarului susținută în Bundestag

Merkel și-a început alocuțiunea în Bundestag reiterându-și scuzele, care au fost primite de aplauzele multor deputați din grupul ei parlamentar conservator. Schimbarea deciziei cancelarului Merkel este necesară pentru a reduce la minimum decesele provocate de coronavirus în Germania, spun partenerii politici.

„Noile cazuri vor crește. Nu se va opri cu măsurile care sunt în vigoare acum. Cred că nu ne vom descurca fără a avea restricții și noaptea.

Cel puțin pentru o perioadă limitată de timp până când vor exista teste masive în școli.”, a declarat pentru DW Karl Lauterbach.

Critici dure în Germania pe marginea noilor restricții

Criticile la adresa ultimelor planuri de restricții  au început marți. Începând luni după-amiază, Cancelarul Angela Merkel și premierii de stat au convenit să tragă frâna de urgență.

Astfel s-a decis să se inverseze reducerea restricțiilor în zonele în care rata de incidență de 7 zile depășește 100 de cazuri la 100.000 de persoane timp de trei zile consecutive.

La aceeași întâlnire au anunțat un blocaj și mai strâns în lungul weekend de Paște, între 1 aprilie și 5 aprilie, când întreaga țară, inclusiv majoritatea magazinelor alimentare, vor trebui să se închidă. Contactul între două gospodării ar rămâne permis.

Cancelarul Angela Merkel a descris măsurile ca pe o încercare de a „rupe creșterea exponențială a celui de-al treilea val”. Deciziile au întâmpinat imediat critici pe scară largă. Epidemiologii spun că o perioadă de cinci zile mai strânsă de Paști nu ar avea niciun efect asupra combaterii celui de-al treilea val care a străbătut Germania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI