Protestul #șîeu: ce s-a întâmplat la inaugurarea metrului de autostradă

Protestul #șîeu: ce s-a întâmplat la inaugurarea metrului de autostradă
Inquam Photos / Catalin Urdoi

15 martie, ora 15:00, 15 minute de grevă. Într-un sfert de oră, românii au demonstrat că nu au uitat să fie solidari. Și că dorința de a protesta nu a murit încă. Construcția de autostrăzi în România e un subiect la fel de sensibil ca modificările din justiție.

Primul metru de autostradă a fost construit simbolic de omul de afaceri Ștefan Mandachi la 50 de metri distanţă de DN 2, pe un teren agricol, între oraşul Suceava şi satul Cumpărătura. La inaugurarea acestuia, au participat aproximativ o mie de oameni, care au cerut, la unison, prima autostradă a Moldovei.

„Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o șansă unică să restartăm România. Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită”.
Ștefan Mandachi

În tot acest timp, mulțimea își arăta susținerea pentru cele spuse de pe scenă:

„Șî eu”.

Din Suceava în toată țara

Mii de oameni din toată țara au participat la protestul național din 15 martie și au întrerupt activitatea timp de 15 minute, după modelul propus de Ștefan Mandachi. Proteste au fost și în București.

S-a protestat la Piața Victoriei, dar și în Piața Universității, în zona statuilor. Mașinile care au trecut, în jurul orei 15, prin Piața Victoriei s-au oprit pe Bulevardul Aviatorilor unde polițiștii au intervenit, la un moment dat, pentru a restricționa traficul.

În fața Guvernului drumul a fost blocat de oameni, care au oprit mașinile pe avarii. Traficul a fost oprit în Piața Victoriei, când oamenii au început să traverseze repetat strada, pe trecerea de pietoni spre Muzeul Antipa.

Potrivit Hotnews, s-a protestat și pe o autostradă deja construită – pe A1 București-Pitești. Sute de mașini au tras pe banda de urgență.

Sprijin din partea Ambasadei Suediei

Ambasada Suediei la București a arătat că sprijină mișcarea #șîeu și a postat pe Facebook un videoclip și un mesaj despre planul național de infrastructură al Guvernului de la Stockholm, pentru perioada 2018-2019.

Mesajul se încheie cu hashtag-ul #șîeu.

Reacții din mediul politic

Protestul oamenilor care cer autostrăzi în România nu a fost trecut cu vederea de liderul PSD. Dar în loc de laude, Liviu Dragnea a preferat să atace.

Liviu Dragnea pare nervos pe oamenii care cer să circule pe autostrăzi, așa cum se întâmplă în orice țară dezvoltată. Liderul PSD l-a atacat direct pe omul de afaceri Ștefan Mandachi, pe care l-a numit „șmecher”.

„Toți auzim că nu se fac autostrăzi și niște șmecheri care vezi fac ei un metru – să vorbim cinstit, la 12 și jumătate a început lucrul la primii kilometri de autostradă în Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei țipă, noi dezvoltăm România. Acel om de afaceri, care am înţeles că a cheltuit 100.000 de euro pentru acest circ. Dacă tot avea banii ăştia putea să îi doneze. Legea aprobată în Parlament e Tg Mureş-Iaşi. Ce căuta spre Bucureşti? Totul este circ. Rămâne la latitudinea noastră să spunem adevărul”.
Liviu Dragnea, președintele PSD
În schimb, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare al lui Liviu Dragnea, a spus că protestul este unul justificat.

Aflat la Galați, președintele Senatului a recunoscut, potrivit Mediafax, că statul nu a construit destule șosele moderne.  De precizat însă că și Tăriceanu a fost premier al României, iar partidul său a mai fost la guvernare. Și nici atunci nu s-au întâmplat prea multe.

”Dacă eşti ministru şi nu te duci pe şantier să verifici stadiul lucrărilor, să-i biciuieşti puţin pe ăia, nu se face nimic. Sunt de părere că ritmul de construcţie a autostrăzilor în România a fost unul inacceptabil de lent şi aici este o responsabilitate partajată a tuturor partidelor care s-au derulat la putere în România, în ultimii 20 de ani sau în ultimii 30 de ani, cum vreţi. Miniştrii nu şi-au stabilit priorităţile în mod corect, nu au avut în subordine structuri care să fie capabile să pună în operă aceste proiecte (..). Este un punct critic pe care trebuie să-l recunosc şi care este cauzat de incapacitatea succesivă a celor care au condus Ministerul Transporturilor”.
Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE

Președintele Klaus Iohannis, în schimb, a declarat că-i susține pe protestatari.
„În legătură cu protestul de azi, de la 15:00, pentru autostrăzi, vreau să știe protestatarii că sunt alături de ei, ȘÎ eu.”
Klaus Iohannis
Iar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a ales să protesteze alături de câțiva angajați din instituție.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI