Protest de amploare la DNA. Cine sunt cei care s-au adunat în fața Direcției Naționale Anticorupție

Autor: Andrei Simion - 15:21, 09 dec. 2019
Protest de amploare în fața sediului DNA

Protest în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție! Câțiva cetățeni protestează chiar acum față de decizia procurorilor de a clasa dosarul în care s-a anchetat proiectul minier de la Certej. Cine sunt aceștia?

Protest în fața DNA

Protestul în fața Direcției Naționale Anticorupție a luat amploare. Câțiva membri din cadrul asociației Declic s-au adunat în fața DNA pentru a-și spune nemulțumirea față de decizia procurorilor de a clasa dosarul în care s-a anchetat proiectul minier de la Certej, județul Hunedoara. Cei din urmă au adus cu ei zeița justiției. Membrii din Declic au avut și un banner pe scrie „La Certej, justiția e în lanțuri”.

„Am venit pentru a spune că la Certej, justiția este în lanțuri. Suntem nemulțumiți de decizia de clasare în dosarul de corupție de acolo, ceea ce face posibilă avansarea proiectului de minerit din munții Apuseni și anume, extragerea aurului cu cianuri acolo. În dosarul de corupție de la Certej, ilegalitățile pe care le-am sesizat se referă la transferul abuziv de proprietate de pădure de la săteni, Certejul de Sus, prin intermediul primăriei către compania minieră. În plan, compania minieră pune la cale construirea a 2 iazuri de decantare. De altfel, pădurea pe care se dorește construirea este singura locație propusă pentru dezvoltarea proiectului minier”
Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Declic (Sursa: mediafax.ro)

Protest în fața DNA Sursa foto: inquam
Protest în fața DNA
Sursa foto: inquam

„Nu pot fi numite, nu pot duce la abuzuri în serviciu”

Amintim că asociația Declic a făcut un denunț în anul 2016 la Direcția Națională Anticorupție. În iunie a lui 2019, dosarul s-a închis, iar după ce asociația a depus plângere față de soluția de clasare, dosarul a fost retrimis la DNA central. Din motive procentuale, procurorii din București au clasat și ei cauza.

„Motivele invocate țin de faptul că potrivit deciziei CCR, atribuțiile de serviciu, dacă încalcă hotărâri de guvern, nu pot fi numite, nu pot duce la abuzuri în serviciu. Iar noi ce spunem este că procurorii de la DNA au evaluat în greșit. Tot ce s-a făcut acolo s-a făcut cu încălcarea legii”, a mai explicat reprezentantul DNA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI