Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’, respins în Camera Deputaților. USR: ‘PSD și PNL au votat pentru mafia lemnului’
Odată cu accederea în primul plan politic, USR iniția mai multe proiecte legislative, printre acestea și proiectul ‘DNA-ul pădurilor’, dar, conform acestora, a fost respins în aceste zile în Camera Deputaților, iar concluzia liderilor USR este că ‘PSD și PNL au votat pentru mafia lemnului’.
Mafia lemnului din România și efectele tăierii pădurilor
După 1990, din ce în ce mai multe companii prelucrătoare de lemn au intrat pe piața românească, mai ales datorită capitalului forestier existent pe teritoriul României, dar, odată cu aceste intrări, au apărut și marile probleme, toate sub controlul așa-zisei mafii a lemnului.
Află despre: În timp ce România este în izolare, o pădure întreagă a fost tăiată de mafia lemnului. Unde se întâmplă prăpădul
Datele statistice din ultimii ani arată că peste 50% din tot lemnul tăiat în România a fost recoltat ilegal. Iar activiștii de mediu spune că ”este o pierdere uriașă pentru mediu, pentru climă și pentru economia locală”.
”Prin defrișările sălbatice în stil amazonian, impuse cu violență, distrugătorii de păduri din România pun în pericol supraviețuirea multor faune rare, adesea în pericol de dispariție. Piața ilegală a lemnului este a patra cea mai mare întreprindere criminală din lume, după traficul de droguri, contrafacerea și traficul de persoane.
Valoarea infracțiunilor silvice în Europa este estimată la suma impresionantă de 60 de miliarde de dolari pe an. Între 2014 și 2016, piața ilegală a crescut cu 26%. Fenomenul nu numai că este departe de a fi în regres, ci chiar în plină expansiune.
Prin defrișare, corporațiile implicate economisesc costuri enorme de transport transoceanic, deoarece aproape toți clienții lor se află pe bătrânul continent, și reușesc să treacă granițele prin mituirea poliției locale în complicitate cu mafia.”
Află și: Povestea neștiută din spatele atacurilor din pădurile Bucovinei
USR și Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’, sau lupta împotriva mafiei pădurilor
După intrarea în Parlament, la alegerile din 2020, USR iniția mai multe proiecte legislative prin intermediul cărora, justificau aceștia, se dorea stoparea defrișărilor ilegale de păduri și, implicit, distrugerea mafiei pădurilor.
Unul din aceste proiecte este și cel denumit Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’, iar în documentul propus celor două camere pentru vot erau menționate și care ar fi fost căile legale stabilite prin acest cadru legislativ:
”Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – instituție cu independență financiară și autonomie structurală care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, va funcționa cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului și cu specialiști pe tehnică de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene și nu numai. DIIM va primi resurse adecvate și va putea colabora cu procurori și polițiști judiciari.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Garda de Mediu vor oferi DIIM date și informații despre orice situație care probează o infracțiune de mediu.
DIIM va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale.”, se arată în proiectul propus de USR.
Furtul de lemn este un lucru obișnuit în cea mai mare parte a României rurale. Activitatea de exploatare forestieră este una dintre principalele surse de venit pentru o mare parte a populației, iar de ani de zile autoritățile au închis ochii la comerțul ilegal.
Citește și: Daniel Bodnar, în stare gravă la spital. Activistul de mediu a suferit un accident horror
Violența și intimidarea împotriva celor care se opun nu reprezintă o noutate. Din 2014, șase pădurari au fost uciși și au fost înregistrate 184 de cazuri de violență împotriva pădurarilor. Dar în ultimii ani a devenit mai greu de furat, în parte datorită unei măsuri de reprimare a guvernului, iar pe măsură ce profiturile au devenit mai greu de obținut, lucrurile au devenit și mai urâte.
Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’ a fost respins în Camera Deputaților
Conform unui comunicat emis de USR, proiectul legislativ amintit a fost introdus în comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputaților, unde s-au propus anumite amendamente, ulterior fiind supus votului deputaților.
Vezi și: Copacii din România care nu vor mai putea fi tăiați. S-a dat lege, acum e clar!
Dar, conform datelor, se pre că proiectul ‘DNA-ul pădurilor’ a fost respins în Camera Deputaților.
Imediat după vot a venit și reacția celor care propuneau spre vot acest proiect, și anume USR, aceștia declarând că:
”Partidele la guvernare au dovedit astăzi, din nou, de partea cui sunt. În niciun caz a românilor, ci mai degrabă a infractorilor. Sistemul astăzi funcționează pentru infractori, iar PSD, PNL și AUR nu vor nicio schimbare.
România are nevoie de un instrument real de luptă împotriva mafiei lemnului și mafiei gunoaielor. Nu ai cum să negi că pădurile țării sunt sistematic tăiate ilegal sau că la marginea satelor, comunelor și orașelor sunt aruncați, tot ilegal, munți de gunoaie.
Nu poți să negi că România pierde zeci de miliarde de lei în fiecare an din cauza acestor mafii mereu conectate politic, iar noi pierdem ani din viață din cauza poluării”, declară deputata USR Diana Buzoianu, inițiatoare a proiectului USR.
Află și: Hoţul de lemne care l-a ucis pe pădurarul maramureşan Liviu Pop a fost prins
Acum, deși respins în Camera Deputaților, proiectul mai poate avea o șansă în Senatul României, forul care are votul final pe astfel de legislații, fiind camera decizională. USR speră, totuși, într-un vot favorabil, deși majoritatea aici este tot PSD.