Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească

Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească
Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească

Lupta pentru Proiectul 1619 nu este despre fapte. Proiectul este o dispută între un mic grup de cărturari și autorii numărului revistei The New York Times Magazine. Polemica reprezintă un dezacord fundamental cu privire la traiectoria societății americane.

Proiectul 1619 a început deja

Pe 19 august anul trecut, ikole Hannah-Jones, reporter pentru New York Times, a repetat o idee. Jurnalista declara că patrioții au luptat în mare parte în Revoluția Americană pentru a păstra sclavia în America de Nord.

Nikole Hannah-Jones a condus proiectul 1619, o inițiativă importantă dezvăluită în această vară. Proiectul a marcat 400 de ani de la sosirea primilor africani înrobiți în coloniile nord-americane continentale ale Marii Britanii. În timp ce ea a analizat proiectul cu ani în urmă, dezvoltarea acestuia a fost parțial determinată de un schimb pe Twitter.

Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească
Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească

„Am intrat într-o ceartă în care cineva a spus:„ Sclavia a fost cu mult timp în urmă. De ce nu treci peste asta? Mi-am dat seama că nu putem trece peste asta. America nu a trecut peste asta. Nimeni nu vrea să treacă mai mult decât oamenii negri.”, declara Nikole Hannah-Jones.

Această interacțiune, a spus ea, a determinat-o să se gândească la modul în care sclavia și moștenirea ei au fost adesea șterse din istoria națiunii.

Ce este Proiectul jurnalistei americane

Proiectul din 1619 a fost numit după prima sosire a africanilor pe pământul american. Acest proiect a încercat să plaseze „consecințele sclaviei și contribuțiile americanilor negri în centrul narațiunii noastre naționale”. Privită din perspectiva celor refuzați în mod istoric drepturile enumerate în documentele fondatoare ale Americii, povestea marilor oameni ai țării arată neapărat foarte diferită.

Proiectul 1619 a fost publicat inițial ca un număr special al revistei The New York Times Magazine pe 14 august. A fost ulterior extins în ziar și pe site-ul său web. Hannah-Jones a spus că acum lucrează la o versiune de carte. Discuția ei cu Gates s-a axat pe evoluția inițiativei. Editorul șef al revistei, Jake Silverstein, s-a dovedit receptiv când a propus ca un număr întreg al revistei să fie dedicat problemei sclaviei.

Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească
Nikole-Hannah Jones, creatoarea proiectului 1619

„Am citit obsesiv de 25 de ani despre toate inegalitățile din viața americană care pot fi urmărite până la sclavie. Așa că am venit cu o idee pe care nu o auziseră până acum și, până atunci, mi-am adunat suficientă încredere încât să știe că pot îndeplini ceea ce am promis. S-ar putea să nu fi avut același impact dacă ar fi venit în timpul administrației Obama.”, a povestit jurnalista.

Proiectul din 1619, una dintre cele mai discutate realizări jurnalistice ale anului

Reacția la proiect nu a fost universal entuziastă. Cu câteva săptămâni în urmă, istoricul Princeton, Sean Wilentz a criticat „cinismul” proiectului din 1619 într-o prelegere din noiembrie. Acesta a început să difuzeze  o scrisoare care obiectează proiectului și, în special, o parte din lucrarea lui Hannah-Jones.

Proiectul 1619 a pornit de la afirmațiile lui Gates, care o acuza pe jurnalistă de omiteri. Ideea se referea la faptul că Nikole Hannah-Jones nu a acordat mai mult credit albilor care au luptat împotriva sclaviei în războiul civil.

”Nu putem acorda atât de mult credit pentru lupta cu o instituție pe care ați creat-o. Am auzit o mulțime de povești despre eroismul alb, despre Abraham Lincoln ca Marele Emancipator. Între timp, există negri care nu primesc niciodată credit în acest sens.”, a fost răspunsul jurnlistei.

De ce toată lumea trebuie să îl citească

Editorul a urmat mai multe întrebări care cercetează natura sclaviei în epoca colonială. Cum ar fi dacă sclavii au voie să citească, se pot căsători în mod legal, se pot aduna în grupuri de peste patru și ar putea deține, vor sau moșteni proprietăți. Au fost răspunsuri care variază foarte mult în funcție de epocă și colonie.

Cercetătorii au explicat aceste istorii cât de bine au putut. Au existat și referințe la exemple specifice, dar jurnalista nu explicat modul în care informațiile au fost folosite.

Proiectul 1619 a început deja. Ce este el și de ce toată lumea trebuie să îl citească
Nikole-Hannah Jones

Times a publicat oricum declarația incorectă despre Revoluția Americană, în eseul introductiv al lui Hannah-Jones. În plus, caracterizările referitoare la sclavie în America timpurie reflectau legi și practici mai frecvente în epoca antebelică.

Evocările au fost mai accentuate decât în epoca colonială. Aceste evocări nu ilustrau cu exactitate experiențele variate ale primei generații de sclavi care au sosit în Virginia în 1619.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI