12 mai 2020 | 22:16

Reacția lui Ceaușescu când i s-a propus ca televiziunea română să emită color: „Tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ce au“

Știri generale
Reacția lui Ceaușescu când i s-a propus ca televiziunea română să emită color: „Tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ce au“
Reacția lui Ceaușescu când i s-a propus ca televiziunea română să emită color: „Tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ce au“

Nicoale și Elena Ceaușescu au condus cu mână de fier România, vreme de aproape trei decenii. Populația a fost supusă, în special în ultimii ani, unor privațiuni similare cu cele din Coreea de Nord de azi.

Reacția lui Ceaușescu când i s-a propus ca televiziunea română să emită color: „Tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ce au“

Viața în Republica Socialistă România a fost dificilă pentru oamenii de rând, obligați fiind să stea iarna în frig, fără încălzire și lumină și fără a le fi asiguarte măcar alimentele de bază. O excepție de regulă făceau membrii importanți ai Partidului Comunist Român, securiști, șefii Miliției și ai Armatei, care aveau acces la alimente și chiar la produse din import.

Ioan Mihai Pacepa, fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu, a povestit în cartea sa, numită ”Orizonturi roșii”, cum erau priviți românii de rând de către dictatori. Printre altele, acesta a relatat modul în care ar fi reacționat Elena Ceaușescu arunci când i s-a propus să permită Televiziunii Române să emite color. Iar asta îmn situația în care, alături de Albania, România era singura țară europeană care nu emitea color. În plus, România era și singura țară în care televizunea publică emitea doar două ore pe zi, iar despre televiziuni private nici nu putea fi vorba.

Astfel, o discuție între Nicolae Ceaușescu și Ion Avram, fost ministru al Industriei Grele în perioada comunistă, a ajuns la urechile Elenei Ceaușescu. Elena Ceaușescu a reacționat vehement atunci când a aflat că televziunea are planuri pentru a trece la emisia programelor color.

„Dar la ce să ne mai gândim acum, Avrame, la televiziune color? a întrebat Elena. Nu le e de ajuns că le-am dat câte un televizor în fiecare casă? Oricum, tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ceea ce au. De ce să le băgăm în cap ideea cu televiziunea color, Avrame? Ce, ai înnebunit?”, ar fi spus Elena Ceauşescu, în momentul în care soţul ei şi Avram discutau despre viitorul sistem de televiziune necesar a fi implementat.

Fiind descriși drept patrioți de către unii, soții Ceaușescu și-au dorit să intre în istorie printr-o serie de proeicte majore, multe dintre ele fiind fără rost, precum Casa Poporului sau Canalul Dunăre Marea Neagră, obiective construite cu multe eforturi și utilizând inutile resursele limitate ale țării.

Cei doi nu au fost interesați de soarta poporului și de nivelul de trai, cel mai scăzut din Europa. Elena își disprețuia poprul și îi ura pe oameni fără niciun motiv.

Ba chiar se amuza când îi vedea cum stăteau la cozi, fără să-i pese că mâncarea și produsele de necesitate au ajuns să fie de negăsit și că oamenii trăiau în frig și în întuneric.

”Sunt doar niște viermi”

„Oare ce au mai găsit şobolanii ăştia, la ce coadă stau?”, ar fi spus tot Elena Ceauşescu, atunci când a zărit din maşină o coadă de zeci de metri, iar în altă ocazie ar fi spus despre ei că… „sunt doar nişte viermi”.

Pacepa a făcut și o serie de dezvăluiri despre viața cuplului, după ce a figit în SUA. Articolele sale au ajuns să fie note informative desecretizate, din arhivele CIA. Acesta a mai dezvăluit că Elena Ceaușescu a făcut tot ce ținea de ea pentru a le impune familiilor din România să aibă cel puțin patru copii. După decretul 770/1966, femeile care își provocau avort și medicii care le ajutau ajungeau la închisoare.

„Când ne-am întors de la o recepţie şi o cină oferită de primarul oraşului New Orleans, în timpul vizitei din 1978 din Statele Unite, Elena era într-o stare bună de spirit. Comandând şampania ei favorită, Cordon Rouge, a spus: ”Am avut o conversaţie interesantă cu primăriţa (n.r. soţia primarului). Ştii, Nicule? Sunt oameni serioşi. Nu vor avorturi. Primăriţa a spus că este o mişcare anti-avorturi în toată Louisiana şi că Biserica Catolică joacă un rol important în ea”. Golindu-şi paharul dintr-o înghiţitură, a continuat: ”Biserică sau nu, ţi-am spus de multe ori, Nicule, că ar trebui să semnezi un decret prezidenţial prin care să interzici avorturile în România şi să obligi fiecare familie să aibă cel puţin patru copii”. Elena a cerut un alt pahar cu şampanie, pe care l-a golit înainte de a continua:

”Toată lumea este de acord că tu eşti cel mai mare om de stat şi economist contemporan. Chiar şi primarul, care s-a întâlnit cu tine pentru prima dată în seara aceasta, a spus că eşti un vizionar, o personalitate care va dăinui peste secole. Un om ca tine, Nicule, se naşte o dată la 500 de ani”. Elena a luat un alt pahar de şampanie: ”Cum te simţi, să fii aşa măreţ, aşa de important, şi totuşi să fii capul unei aşa mici ţări? Numai Albania este mai mică decât ţara noastră. Dacă dăm un astfel de decret, în mai puţin de zece ani, România va creşte la aproape 40 de milioane de oameni. Va fi cu totul diferit atunci”, a concluzionat ea. ”Femeie, fii serioasă, mai taci!”, a răspuns Ceauşescu, râzând, dar simţindu-se flatat”, povestea Ion Mihai Pacepa, conform documentelor păstrate de CIA, din 17 decembrie 1985.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Capital.ro
Noul metrou Metropolis a ajuns în Depoul Berceni din Bucureşti. Primele imagini cu garnitura şi noile dotări
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau BANII de PENSII! Cea mai bună veste înainte de PAȘTE
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro