Prognoza meteo. Vine prăpădul: cum va fi vremea până la mijlocul lui noiembrie

Prognoza meteo. Vine prăpădul: cum va fi vremea până la mijlocul lui noiembrie
Luna noiembrie, de la temperaturi de toamnă, la ninsori în zonele montane

Meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie  au realizat prognoza meteo pentru luna noiembrie. Dacă în prima parte a perioadei, vremea se anunţă frumoasă, a doua jumătate a lui Brumărel aduce ploi şi temperaturi mai scăzute.

Prognoza meteo până la mijlocul lunii noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Conform meteorologilor, în prima parte a perioadei, vremea va fi frumoasă cu precipitaţii deficitare.

Ultima săptămână din octombrie aduce temperaturi specifice finalului de Brumărel, la nivelul întregii țări, uneori ușor mai ridicate în extremitatea estică a teritoriului. Ploile lipsesc în toate regiunile.

În ceea ce priveşte primele zile ale lunii noiembrie, acestea vin cu temperaturi uşor mai ridicate decât cele normale, pe întreaga suprafaţă a României. La munte, îşi vor face apariţia şi primele ninsori mai consistente, însă numai la altitudini de peste 1800-2000 de metri.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 9 şi 14 grade Celsius în jumătatea nordică a ţării şi 12-17 grade în cea sudică. Cele mai ridicate valori aşteptate se vor înregistra pe litoral, Marea Neagră urmând să îşi elibereze treptat căldura acumulată pe timpul verii.

Între 10 şi 16 noiembrie, vremea se mai răceşte, însă temperaturile rămân în limita valorilor obişnuite pentru această perioadă. De asemenea, revin ploile.

Meteorologii au realizat prognoza meteo pentru luna noiembrie
Meteorologii au realizat prognoza meteo pentru luna noiembrie

Vremea în a doua jumătate a lunii noiembrie

A doua jumătate a lunii noiembrie vine cu precipitaţii dese, în special în regiunile intracarpatice, unde se vor strânge în medie 20-30 de mm, în timp ce în sud şi sud-est vor cădea până în 10-15 mm. Ninsorile îşi vor face apariţia doar la munte, la altitudini de peste 1200-1500 de metri.

Temperaturile se vor situa uşor peste media climatologica în majoritatea regiunilor. În vest, centru şi nord maximele vor fi cuprinse în general între 5 şi 10 grade, în timp ce în sud şi sud-est acestea vor urca până spre 8-13 grade Celsius.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. O precizare importantă ANM este că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate.