Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru lunile octombrie și noiembrie. Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media normală a acestei perioade, cu cele mai mari valori în regiunile din vest și sud-vest. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în următoarea perioadă. În aceste condiții, ninsorile ar putea veni mai târziu decât în mod obișnuit.
În intervalul 21-28 octombrie 2019, temperaturile vor avea valori mai ridicate decât media normală pentru această perioadă a anului la nivelul întregii țări, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare.
Până pe data de 4 noiembrie, valorile termice vor continua să se mențină la un nivel mai ridicat pe tot teritoriul României, în timp ce regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile vestice și sud-vestice. În restul țării, precipitațiile se vor apropia de cantitățile normale pentru această perioadă.
Între 4 și 11 noiembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod normal pentru această săptămână a anului, dar precipitațiile vor crește în cantitate și vor depăși media normală în regiunile sud-estice. În restul țării se vor situa în jurul valorilor normale pentru această perioadă.
Meteorologii avertizează că până în anul 2050, temperaturile medii anuale vor crește cu până la 3 grade Celsius, iar cantitățile de precipitații vor fi din ce în ce mai reduse. Schimbările climatice vor fi și mai intense spre finalul acestui secol, când valorile termice ar putea fi cu 4-6 grade Celsius mai mari.
Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM.