Meteorologii aduc vești îngrijorătoare în ceea ce privește schimbările climatice care vor avea loc în România în următoarele decenii. Până în anul 2050, temperaturile medii anuale vor crește cu până la 3 grade Celsius, iar cantitățile de precipitații vor fi din ce în ce mai reduse. Scenariul este mult mai pesimist pentru finalul de secol, când valorile termice medii anuale ar putea crește chiar și cu 4-6 grade Celsius, iar numărul fenomenelor meteo extreme va fi mult mai mare.
Directorul general al Agenției Naționale de Meteorologia (ANM), Elena Mateescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de profil, că România nu va fi ocolită de schimbările climatice în următorii ani. Va ploua mai puțin, dar atunci când se va întâmpla vor fi și vijelii, iar temperaturile medii anuale vor crește, ceea ce va face ca valurile de căldură să fie mult mai intense.
Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM.
Scenariul pesimist va continua și spre final de secol. Între 2061 și 2090, media valorilor termice anuale ar putea crește și mai mult, cu 4-6 grade Celsius, iar cantitățile de precipitații ar urma să scadă chiar și cu 20-30%.
În ultimii ani, tot mai multe ONG-uri au atras atenția asupra fenomenului de încălzire globală, care aduce cu sine anomalii meteorologice și fenomene meteo extreme.