Profesoara condamnată la închisoare! Toți am încercat, măcar odată, să copiem la un examen, poate considerând că este unul greu de trecut. Dar, atunci când un profesor crează un adevărat sistem de înșelătorie a examenelor, învățându-i pe studenți sau elevi să trișeze, mai mult ca sigur că intră în vizorul legii. Așa s-a întâmplat, de fapt, și cu profesoara condamnată la închisoare pentru că a arătat elevilor cum să trişeze la examene. Sistemul conceput a atras imediat atenţia poliţiştilor, iar acum aeasta este căutată de Interpol.
Poliția din Singapore a lansat pe 26 ianuarie 2023 un apel pentru informații privind locul unde se află o fostă directoare de centru de instruire, care are o „notificare roșie” a Interpolului pentru arestarea sa.
Profesoara condamnată la închisoare este Poh Yuan Nie, în vârstă de 57 de ani, pentru că a ajutat elevii să trișeze la examenele O-Level, fiind condamnată la patru ani de închisoare în 2020. În septembrie 2022, Poh, cunoscută și sub numele de Owen Fu sau Pony, a primit ordin să se predea pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea, însă nu a făcut acest lucru.
„Au fost emise mandate de arestare și o notificare roșie Interpol împotriva ei.
Oricine are informații este rugat să sune la linia poliției sau să transmită informații online.”, a declarat poliția într-un comunicat de presă.
Toate informațiile vor fi păstrate strict confidențiale, a adăugat poliția. De asemenea, ei au reamintit publicului că adăpostirea de fugari este o infracțiune gravă care se pedepsește cu închisoare și amendă. Poh, despre care se bănuiește că a fugit din Singapore, a fost implicat în cazul de înșelăciune împreună cu alți doi profesori, Fiona Poh Min, care a primit trei ani de închisoare, și Feng Riwen, care a primit doi ani și patru luni de închisoare.
Escrocheria a avut loc pe parcursul mai multor zile în octombrie 2016, în timpul sesiunilor pentru trei examene de admitere în învățământul terțiar. Potrivit presei locale, centrul Zeus Education Centre al lui Poh a fost angajat pentru a oferi cursuri de instruire pentru șase studenți, cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, pentru a-i ajuta să promoveze examenele și să intre în colegii profesionale locale cunoscute sub numele de politehnici.
Poh a primit 8.000 de dolari pentru fiecare elev, precum și 1.000 de dolari pentru taxele de admitere, dar banii urmau să fie restituiți integral dacă nu reușeau să promoveze.
Studenții , toți cetățeni chinezi, au susținut examenele în locuri diferite, purtând căști de culoarea pielii. Telefoanele mobile și dispozitivele Bluetooth au fost lipite de corpurile lor de către Poh și complicii săi și ascunse cu grijă sub haine.
Fosta iubită a lui Poh, Tan Jia Yan, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a participat, de asemenea, la examene în calitate de candidat privat. Ea a făcut acest lucru cu un telefon cu cameră foto atașat la piept cu bandă adezivă și ascuns sub haine.
Utilizând FaceTime, Tan a transmis în direct examenele către Poh, nepoata sa Fiona Poh și o angajată Feng Riwen, care așteptau la centrul de învățământ. Trio-ul a calculat apoi răspunsurile și le-a transmis elevilor prin intermediul căștilor. „Dacă le auzeam clar, trebuia să tac, dacă nu, trebuia să tușesc”, a mărturisit un elev.
Schema a fost dejucată atunci când un supraveghetor al examenului a auzit sunete neobișnuite de transmisie provenind de la unul dintre studenți, care a recunoscut când a fost interogat. Unul dintre studenții implicați a mărturisit că a fost presat de tutori să copieze și că nu a îndrăznit să le spună că nu vrea să ia parte la asta.
În 2020, Poh, nepoata ei și Feng au fost condamnați pentru 27 de capete de acuzare pentru înșelăciune. Fiecare dintre ele a fost închisă pentru o perioadă cuprinsă între doi și patru ani. Un judecător le-a cerut să depună mărturie în apărarea lor, dar au ales să păstreze tăcerea, iar ulterior, acuzarea a susținut că din acest lucru ar trebui să se tragă o concluzie negativă, inclusiv concluzia finală de vinovăție.
În 2019, Tan a fost încarcerat timp de trei ani pentru aceleași acuzații. La pronunțarea sentinței, judecătorul districtual Kenneth Yap a declarat că sfințenia examenelor naționale trebuie să fie protejată.
„Ideea că elevii pot cumpăra rezultatele recurgând la trișat este ofensatoare. Aceasta subminează principiul meritocrației.
Nu se poate ca cei bogați să poată procura rezultate la examene”, a declarat judecătorul, conform BBC.
În alte părți au existat scandaluri similare de trișare în domeniul tehnologiei de vârf. În 2016, studenți la medicină din Thailanda au fost prinși folosind camere încorporate și ceasuri inteligente cu informații stocate pentru a trișa la examene.