Criza energetică se resimte peste, cea mai afectată fiind Germania. Acest lucru s-a resimțit, pozitiv, și la produsul care este cumpărat masiv pentru iarnă. De altfel, spune presa germană, oamenii se tem de lipsa căldurii.
Germania a înregistrat o creștere uriașă a vânzărilor de încălzitoare electrice, pe măsură ce se apropie iarna. Mulți se tem că nu va exista suficient gaz pentru a încălzi locuințele.
Zilele acestea, spune presa germană, mulți clienți au fost văzuți la standurile cu încălzitoare electrice în magazinele de vânzare cu amănuntul. În mod surprinzător, aceste secțiuni au înregistrat mult mai multă activitate în 2022 decât în ultimii ani.
Pe fondul temerilor legate de o penurie de gaz, provocată de renunțarea la energia rusească, gospodăriile și-au făcut provizii de dispozitive de încălzire electrică. Majoritatea au ajuns să fie scumpe, ca urmare a cererii mari. Germania s-a confruntat cu creșterea costurilor energiei. Acest efect a venit după ce Rusia a oprit livrările prin conducta de gaze naturale Nord Stream 1.
Peste 958.000 de încălzitoare electrice au fost vândute în Germania de la începutul anului 2022, potrivit datelor GfK, prelaute de publicația DW. Volumul vânzărilor pe piața germană a crescut cu 76% în perioada ianuarie-august 2022 față de aceeași perioadă a anului precedent.
„Creșterea valorii din ianuarie-august 2022 a fost determinată doar de creșterea masivă din Germania.
Toate celelalte piețe prezintă un rezultat negativ în valoare și volum pentru perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent”, a precizat GfK într-un comunicat.
Ca urmare a criezi, vânzările germane pentru sisteme electrice de încălzire au crescut. De exemplu, un șemine electric costă 199 de euro. Alte sismte, ceva mai mici, se găsesc pe piața germană la 25 de euro.
În magazine se mai găsesc și alte tipuri, de diferite forme și mărimi, cu prețuri intermediare. Unele modele scumpe ar consuma mai puțină energie decât altele, susțin producătorii lor. Dar multe dintre încălzitoarele electrice aflate la vânzare tind să consume multă energie electrică.
Asociația Federală Germană pentru Managementul Energiei și al Apei (BDEW) a declarat că „[încălzitoarele] pot supraîncărca rețelele electrice, de exemplu atunci când mai multe gospodării dintr-un district își pornesc încălzitoarele în același timp într-o seară rece de iarnă„.
Asociația a adăugat că, în cazul în care, în ciuda tuturor măsurilor de precauție luate în Germania, va exista o penurie de gaz, atunci gospodăriile vor avea întotdeauna prioritate la furnizarea de gaz. Doar spitalele, poliția și pompierii au același privilegiu consfințit prin lege.
În august 2022, s-a mai înregistrat o creștere a vânzărilor pentru aceste sisteme de încălzire. La acel moment datele arăuta o creștere substanțială, de până la 600.000 de încălzitoare în primele șase luni ale anului 2022, potrivit datelor. Statistica primei părți a anului 2022 arată o creștere de 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.