Românii sunt din ce în ce mai atenți la produsele pe care le cumpără din cauza prețurilor. În timpul acesta, experții vin cu un avertisment în dreptul unor ingrediente din alimentele pe care le achiziționează care sunt nocive. Acestea se regăsesc pe rafturile supermarket-urilor preferate de cetățeni. Multe dintre ele sunt la oferte impresionante în diverse lanțuri de magazine. Află care sunt lucrurile de care trebuie să te ferești!
Românii sunt foarte atenți la cumpărături în perioada scumpirilor. Specialiștii au observat cum aceștia își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția spre cele mai ieftine alimente pe care le găsesc. Un număr mare de cetățeni aleg acum să achiziționeze margarină în loc de unt și parizer în loc de alte mezeluri pe care obișnuiau să le consume.
În categoria produselor pe care unii urmează să le mănânce intens în perioada postului care urmează sunt cele vegetale. Experții vin cu avertizări în legătură cu acestea din cauza conținutului mare de E-uri sau alte ingrediente sintetice menite să ofere produsului mai mult gust, miros și culoare.
Cea mai sănătoasă este brânza tofu dintre toate produsele de soia. Pe locul al doilea avem laptele de soia, iar pe locul trei cuburi de soia. Medicii atrag atenția că unele din ele sunt doar cu numele de post, pentru că pe etichetă se regăsesc ingrediente ,,de dulce”. De asemenea, există pe piață tipuri de cașcaval din soia care conțin cazeină – proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia.
Singura soluție ca să nu te lași păcălit de producători este să verifici cu mare atenție eticheta. Din păcate, pe majoritatea lor se găsesc: derivat de ou, zer sau praf de zer.
Specialiștii în alimentație recomandă să ocolești produsele din supermarket-uri cunoscute precum Lidl, Mega, Carrefour sau Kaufland care conțin: polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniți sunt: tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120).
Alte substanțe de care trebuie să te ferești sunt: conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320), (E150) şi EDTA (E385). Cele din urmă se utilizează în mod special la conserve.