Deși există la nivel european anumite reglementări care interzic comercializarea unor anume produse, dacă ne uităm în magazinele din România, vom constata cu surprindere că produsele interzise în alte ţări mai pot fi găsite în magazinele din România, dintre care unele sunt consumate chiar de copii. Citește mai departe și află care sunt produsele interzise în alte ţări, dar care mai pot fi găsite în magazinele din România.
Mulți români ar putea fi surprinși să descopere că există o listă lungă de alimente interzise în Europa, multe dintre ele fiind adresate celor mici. Acest lucru se datorează faptului că în Uniunea Europeană există reglementări privind ingredientele alimentare, ceea ce ar putea expune consumatorii la substanțe cancerigene și la substanțe chimice dăunătoare.
Vezi despre: Produsele care ar putea fi interzise în România. Care este motivul din spatele deciziei
Discrepanța constă în faptul că anumiți producători de alimente pot folosi aditivi care sunt interziși în Europa din cauza riscurilor semnificative pentru sănătate asociate acestora, sunt de părere specialiștii. Spre exemplu, Uniunea Europeană a interzis importurile de alimente pentru copii care conțin lapte chinezesc, astfel alăturându-se listei tot mai mari de țări care au interzis sau au retras produsele lactate chinezești din cauza contaminării cu melamină, care a ucis patru bebeluși chinezi și a îmbolnăvit 54.000 de persoane.
Dacă e să ne referim la produsele interzise în alte ţări, dar care mai pot fi găsite în magazinele din România, putem constata că, spre exemplu, sunt comercializate celebrele ouă de ciolocată cu surprize. Genul acesta de produse au fost interzise în interiorul UE, dar și dincolo de ocean, în SUA.
Ceea ce puțină lume știe, este că din 2011 SUA a decis să interzică comercializarea celebrelor ouă de ciocolată cu surprize, datorită elementelor din plastic regăsite în jucăriile ascunse în interiorul prodsuelor, motivația fiind că sunt extrem de periculoase pentru cei mici.
Conform datelor de la acea vreme, în 2011, aproximativ 60.000 de ouă Kinder Surprise au fost confiscate la granița cu SUA. Acest număr a scăzut la 30.000 în 2015, dar amploarea confiscărilor este în mod clar încă semnificativă.
Ouăle Kinder Surprise sunt vândute de compania italiană Ferrero, care le-a introdus pentru prima dată în 1974 și care vinde în prezent aproximativ 1,2 miliarde de ouă pe an. Ouăle sunt goale și conțin o capsulă care are în interior o mică jucărie, dar nu știi niciodată ce jucărie vei primi, de unde și surpriza. Ele sunt îndrăgite de copiii din întreaga lume, iar jucăriile sunt colecționate de mii de colecționari.
Află și: Produsul retras de urgență din magazinele Lidl. Este alertă alimentară, ce s-a găsit
Ouăle Kinder Surprise sunt interzise în SUA din cauza unor probleme de siguranță legate de prezența unui „obiect nenutritiv”, precum o capsulă de plastic, în interiorul unui produs de cofetărie. În conformitate cu Legea din 1938 privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice, acest lucru face ca ouăle Kinder Surprise să fie un „aliment alterat” și, prin urmare, să fie importate și vândute ilegal.
Cu toate că în multe state europene, precum Germania, genul acesta de produse au fost interzise, atât ouăle de ciocolată cu surprize, precum și guma de mestecat, dar și foie gras-ul de rață și gâscă, sunt încă produse comercializate în marile magazine din România.
Citește despre: Produsele de post care sunt periculoase pentru sănătate. Mare atenție la ce consumați
Un alt aliment care se regăsesște la vânzare, inclusiv în România, este laptele crud, produs interzis în Australia, Canada, SUA și în Scoția. De asemenea un alt produs comercializat și la noi, dar interzis în țări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și chiar Taiwan și Singapore, sunt semințele de mac, iar lista ar putea continua.
Cu toate astea, Uniunea Europeană interzice mulți aditivi alimentari și diverse medicamente care sunt utilizate pe scară largă în alimente și putem menționa aici coloranții alimentari galbeni și cel roșu, sau uleiul vegetal bromat, sau bromatul de potasiu și azodicarbonamida.
Află despre: Alimentele care vor fi interzise în România. Legea a trecut de Parlament
Ca și concluzie, deși în mod normal ar trebui să știm ce cumpărăm, de cele mai multe ori etichetele produselor nu prezintă toate informațiile. Așa că, rămâne la latitudinea fiecăruia ce produse cumpără, pentru a avea grijă de sănătatea individuală și a celor mici.