În condițiie în care suntem deja în postului Crăciunului, o perioadă cu restricții alimentare pe care le respectă foarte mulți români, autoritățile au atras atenția asupra produselor de post care sunt, de fapt, periculoase pentru sănătate. Care sunt concluziile analizei realizate de specialiștii de la Asociația Națională pentru Protectia Consumatorilor – InfoCons.
Perioadele de post din timpul anului sunt respectate și în prezent de foarte mulți români. Pentru a se adapta restricțiilor alimentare impuse în aceste momente, magazinele și-au umplut rafturile cu produse ce se încadrează în regulile stabilite de biserică. Doar că multe dintre ele nu ar fi deloc bune pentru sănătate, așa cum reiese dintr-o analiză realizată de de specialiștii de la Asociația Națională pentru Protectia Consumatorilor – InfoCons.
Multe dintre produsele de post conțin, de fapt, o listă lungă de substanțe ce pot fi nocive pentru organismul uman, celebrele E-uri.
Cu ajutorul Aplicatiei Gratuite InfoCons, consumatorii pot afla numărul total de E-uri din produsul de post pe care vor să îl cumpere.
Dacă vrei să îți prepari o gustare simplă de post, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vei ajunge să ingerezi în jur de 50 de E-uri.
Lista produselor ce ar trebuie evitate continuă: pâinea are în compoziție până la patru astfel de substanțe, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina conține până la șase E-uri, halvaua are până la trei E-uri, un suc tip ceai până la opt E-uri, un lapte de soia până la cinci E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.
„Din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.
Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim” a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Citește și: Alimentele pe care să nu le consumi în Postul Crăciunului. Sunt interzise până pe 24 decembrie