Urmează noi scumpiri la produse pe care românii le cumpără zilnic. După ce prețurile au crescut la electricitate și gaze, alimentele au devenit și ele mai costisitoare. Acum, o nouă categorie de produse va suferi schimbări de preț din cauza șocului scumpirii de materie primă, energie și gaze. Este vorba despre alimente pe care românii le cumpără zilnic și care, oricum, au înregistrat scumpiri în ultima perioadă.
Pâinea și alte produse de panificație urmează să se scumpească, iar asta ca urmare a creșterii prețului materiei prime, dar și a scumpirilor la gaze și electricitate. Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase cer autorităților să ia măsuri pentru a sprijini sectorul cel mai afectat din industria alimentară.
„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.
Prețul grâului a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800/tonă la 1.450 lei/tonă asta în contextl în care gazele natural au o creștere de preț de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică e mai scumpă de 4-5 ori.
Și costul forței de muncă este în creștere, existând presini pentru ajustarea salariilor în conformitate cu creșterea prețurilor la alimente și utilități, spune ROMPAN.
„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori.
Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, avertizează reprezentanţii ROMPAN.
Consiliu Director ROMPAN dorește atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine, cerând autorităților luarea unor măsuri cum ar fi o subvenție morilor de grâu care macină grâu românesc.
„Prin această măsură se subvenţionează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând şi cantităţile măcinate evazionist.
Astfel, prin fiscalizarea întregii cantităţi de făină şi pâine estimăm o creştere a încasărilor bugetare cu 25-30%.
Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcţie de evoluţia pieţei”, menţionează reprezentanţii patronatului.