06 dec. 2021 | 08:19

Alimentul de bază care s-a scumpit începând cu 4 decembrie. Pe ce vor da românii mai mulți bani acum

Social
Alimentul de bază care s-a scumpit începând cu 4 decembrie. Pe ce vor da românii mai mulți bani acum
Cererea globală în creștere a făcut ca prețul alimentelor de bază să crească

La început de decembrie, cumpărătorii ar putea descoperi că vor plăti mai mult pentru câteva alimente de bază pentru gospodărie atunci când se vor îndrepta spre supermarketurile locale. Șefii din industria de panificație au avertizat că prețurile la o pâine și la alte produse de panificație vor crește cu 20% din cauza creșterilor mari înregistrate la prețul grâului.

Cererea globală în creștere a făcut ca prețul grâului de panificație să crească

Ca urmare a unei crize generalizate și a cererii globale în creștere a făcut ca prețul grâului de panificație să crească cu 26,7% în ultimul an, în timp ce alte costuri continuă să crească, inclusiv combustibilul pentru transport și gazul folosit în cuptoarele de copt pâine.

Experții au declarat că o parte din costurile în creștere vor fi absorbite de comercianții cu amănuntul, dar prețurile mai mari de pe rafturile supermarketurilor sunt inevitabile. Pâinea nu este singurul produs care va deveni mai scump, deoarece și pastele au înregistrat o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni, iar prețurile globale ale alimentelor se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Alte alimente vor fi, de asemenea, afectate. Grâul folosit pentru hrana animalelor a crescut și el, deși nu la fel de mult, fiind în prezent cu aproximativ 16,2% mai mult decât în urmă cu un an, spun cei de la The Mirror.

Vestea creșterilor la prețul grâului vine după ce cumpărătorii au fost avertizați anterior cu privire la creșterile de prețuri pe termen lung la unele produse alimentare și de uz curent, din cauza schimbărilor din lanțul de aprovizionare. Creșterea prețurilor la alimente a fost influențată de creșterea costurilor combustibililor, de lipsa actuală de șoferi de camion și de cererile de salarii mai mari pentru a ajuta la procesul de recrutare.

Prețul pâinii a crescut la început de decembrie

Pe fondul celor relatate anterior, era de așteptat ca prețul pâinii să crească. Așa se face că de sâmbătă majoritatea producătorilor de pâine au majorat prețul de vânzare la poarta fabricii, efectul fiind o majorare la vânzarea în magazine, de la 1.30 lei la 1.50 lei. Experții spun că aceasta este o primă majorare, urmând ca la începutul anului viitor prețul de vânzare cu amănuntul la majoritatea produselor de panificație să crească din nou.

Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, anunța încă de la jumătatea lunii noiembrie modificări ale prețurilor, ținând cont de ce se întâmplă pe piața mondială de grâu, acolo unde prețul grâului de vânzare a crescut cu aproape 50%. Oficialii ROMPAN declară că acest segment al industriei este unul din cele mai afectate în acastă perioadă, iar costurile mari au determinat și noile scumpiri.

„Noi suntem foarte loviţi faţă de celelalte industrii. Dacă toată lumea are scumpire la energie, toată lumea are scumpire la gaze, la combustibili, la materia prima nu are nimeni scumpirea pe care o avem noi. Noi avem un preţ dublu faţă de cea fost în iulie la recoltare.

Acum luăm grâul cu 1.450 lei/tona faţă de 850 de lei anul trecut. Toată lumea spune că avem o producţie bună de grâu anul acesta, dar grâul este un produs tranzacţionat la bursă pe piaţa mondială şi toată lumea lucrează după preţul pe bursă.”, spun reprezentanții ROMPAN.

A crescut prețul grâului la nivel mondial

Rezervele mondiale de grâu sunt în scădere la nivelul principalilor exportatori, Rusia, SUA și Canada, din cauza condițiilor meteorologice capricioase, cum ar fi seceta sau inundațiile. Datorită reducerilor din aceste țări importante, Departamentul american al Agriculturii a redus estimările privind oferta mondială de grâu pentru perioada de producție 2020-21 cu 16,8 milioane de tone, până la 1,066 miliarde de tone.

În cazul Rusiei, principalul producător, producția de grâu a fost redusă cu 12,5 milioane de mt, la 72,5 milioane de mt, din cauza unei recolte probabil mai mici de grâu de iarnă din cauza înghețului din februarie-martie, a precizat USDA. Grâul rusesc este folosit de obicei pentru produse de panificație.

„Aşa cum este preţul la bursa de la Chicago sau la cea de la Paris, aşa se reflectă a doua zi în preţul grâului în Portul Constanţa. Nu avem noi de câştigat şi poate nici producători agricoli nu mai sunt aşa de mulţi care deţin grâu.

Grâul de pe stoc, în jur de 5-6 milioane de tone, este în posesia traderilor şi să fim realişti: ei fac preţul în funcţie de piaţa mondială”, au mai spus cei de la ROMPAN

PlaySport
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de euro a lui Țiriac! A aşteptat 5 ani să o primească
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
SCANDAL! EA e amanta care i-a spart casa celebrului milionar român! Nu are pic de rușine!
Digi24
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și nu mai vor să plece
Cancan.ro
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Bomba bombelor în showbiz! Imagini cu amanta secretă a lui Alexandru Ciucu, a ţinut-o la secret 10 ani. Este celebră!
Capital.ro
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
EVZ.ro
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
Adevarul
Ce trebuie să facem cu molozul și alte deșeuri din construcții. Depozitarea ilegală poate aduce sancțiuni uriașe
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Transformarea fizică a Serenei Williams. Cum arată acum și ce spune legendara sportivă despre corpul ei
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Capital.ro
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru românii care se vor pensiona în viitor: ”De acum încolo vom avea aceste condiții!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ România! Avertisment ȘOCANT venit de la Kremlin!
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro