Trăim într-o perioadă a incertitudinilor, atât sociale, politice, cât și economice, iar anunțuri ca cele despre care discutăm astăzi par a da, totuși, o speranță românilor cu venituri mici care se chinuie să-și plătească datoriile și să pună ceva pe masă, în același timp. Într-un interviu recent, unul din experții din agricultură a înaintat o idee, conform căreia, vom asista la un scenariu optimist de ieftinire, dând și exemple despre produsele care se vor ieftini în magazinele din România și pe care majoritatea dintre noi le cumpărăm zilnic.
Efectele evenimentelor de la granița de nord a României, din nefericire, nu ne-au ocolit în 2022 și, conform unor predicții, nu vor dispărea prea curând, cel puțin nu în acest an. Cu toate astea, datele și analizele economice arată că România, pentru anul 2024, are preconizată o revenire a creșterii economice de 3%, pe fondul scăderii presiunilor inflaționiste, al reducerii ratelor dobânzilor și al îmbunătățirii perspectivelor externe. Analizele mai arată că inflația anuală a încetinit în decembrie 2022, pe fondul scăderii prețurilor la energie și la produsele alimentare de bază, ceea ce a dus media pe 12 luni în 2022 la 12%.
Deși datele analitice arată o scădere a prețurilor la alimentele de bază, scriptic cel puțin, în realitate buzunarul românului suferă, așa cum a făcut-o în decembrie, și astăzi, aflându-ne deja spre finalul celei de-a doua luni din an. Datele scrise negru pe alb, în teorie arată bine și dau un sentiment de pozitivitate economiei românești, dar, în același timp, realitatea din magazine și din furnizarea de servicii arată cu totul altfel, mai ales privită din perspectiva românului cu un salariu minim pe economie ajuns la 3.000 de lei brut.
Deși prețurile la energie și gaze sunt plafonate, facturile românilor nu au fost emise încă din luna iunie a anului trecut, cum este cazul Hidroelectrica, iar în alte cazuri, precum Enel, facturile la energie nu au fost emise din decembrie în anumite situații, iar sumele care vor veni, odată ce aceste facturi restante vor ajunge în cutia poștală a românilor, vor genera alte crize sociale, deși companiile furnizoare spun că se vor putea plăti eșalonat. Dar cu ce bani și, mai ales, cu ce sacrificii din partea clienților?
Vezi și: Veste grea pentru români. BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalului lui 2022
Pe plan agricol, conform celor declarate de unul din experții în domeniu, România relativ stă bine, vorbind în termeni absoluți de recolte destul de bogate de grâu. Cu alte cuvinte, am putea vorbi de produsele care se vor ieftini în magazinele din România din zona alimentelor de bază.
Conform unor date furnizate de Cezar Gheorghe, consultant în comerțul cu cerealele, în cadrul interviurilor Știrile PRO TV, am putea asista la micșorarea prețurilor la pâine, ulei, accentuând faptul că prețul la materia primă a scăzut în aceeași măsură în care au scăzut prețurile la gaze și la energie:
„Asta ar trebui să conducă în mod automat la scăderea prețului la alimentele de bază. Deja se resimte în prețul uleiului la raft, pentru că uleiul deja a coborât la niveluri acceptabile de 8 lei, 8,5 lei poate 9 lei pe litru.
Și acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul pâinii pentru că nu are absolut niciun motiv. Prețul materiei prime a scăzut, prețul gazului a scăzut, energia electrică scade și ea.
Sunt de acord că procesatorii stau pe stocuri aprovizionate și durează, este o mișcare de recul de 60-90 de zile, ca să scape de acele stocuri, dar după aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la nicio creștere de prețuri.”, declară Cezar Gheorghe, consultant în comerțul cu cerealele, în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV.
Nimic mai adevărat, dar ceea ce se omite în această ecuație, este faptul că prețurile la energie și gaze nu au scăzut real, ci doar sunt plafonate, de asemenea prețurile la carburanți cresc, nu scad, iar costurile actuale, indiferent de ce producție am vorbi, sunt cu mult mai mari decât în luna noiembrie și decembrie, ca urmare a ratei mari a inflației, iar aceste costuri, oricât ne-am dori să nu fie adevărat, se vor regăsi în prețul final al produsului comercializat, inclusiv la alimentele de bază, precum uleiul, pâinea, și altele.
Dar, deși scenariile sunt într-un firav echilibru între optimism și pesimism, tendința acestui an, cel puțin pentru trimestrul 2 din 2023, este într-adevăr de micșorare a anumitor prețuri, iar panificația și producțiile de ulei și zahăr ar putea intra în lista cu produsele care se vor ieftini în magazinele din România și care sunt cumpărate de toată lumea.