30 ian. 2023 | 10:28

Carduri de energie 2023. Ghid complet despre ajutorul de 1400 de lei pentru plata facturilor

Diverse
Carduri de energie 2023. Ghid complet despre ajutorul de 1400 de lei pentru plata facturilor
Ghid complet pentru cardurile de energie

Vești bune pentru românii care au rămas în urmă cu plata facturilor. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine în sprijinul acestora pentru plata facturilor cu niște carduri de energie 2023 pentru a compensa o parte din cheltuieli. Cardurile de energie sunt în valoare de 700 de lei, iar suma va fi oferita de două ori pe an.

Carduri de energie 2023. Tot ce trebuie să știi despre ajutorul pentru plata facturilor

Cardurile de energie pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română. De asemenea, doar unii români vor beneficia de cei 1.400 de lei. Listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie. Cu acesta se pot plăti facturi de energie, total sau parțial. Ajutorul de la MIPE se oferă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Cu această sumă puteți plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează cardurile de energie?

Odată ce ați primit cardurile, puteți folosi suma de bani pentru a plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. De asemenea, cu un singur card se pot face mai multe plăți, către diferiți furnizori, până în momentul în care ați epuizat suma.

Plățile se fac prin mandat poștal, însă nu se pot efectua mai mult de 8 plăți pe loc de consum pe durata programului de sprijin. Este bine de știut că acest ajutor de la MIPE nu se consideră venit și nu afectează venitul minim garantat, statutul consumatorului vulnerabil de energie sau alocația pentru susținerea familiei.

Totodată, cei 1.4000 de lei, primiți în două tranșe, nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Citește și: Mai mulți bani pe cardurile pentru plata facturilor la energie. Majorarea ajutorului de stat, în discuție. Ce sumă ar urma să primească românii

Ce români vor beneficia de acest ajutor

De ajutorul primit din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene vor beneficia următorii români:

  • Pensionarii de peste 60 de ani, inclusiv, cu un venit de sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • Pensionarii de invaliditate cu venit sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venit de sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • Familiile cu alocație de susținere;
  • Familiile sau persoanele cu ajutor social.

Este important ca venitul net per coabitant să nu depășească suma de 2.000 de lei, la nivelul unui loc de consum.

Când se împart cardurile de energie și când expiră

Cardurile de energie vor ajunge la beneficiarii eligibili în perioada 1-28 februarie 2023, iar plățile se vor putea efectua începând cu data de 1 martie. De asemenea, cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

Între 1 și 30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a. 1 ianuarie 2024 reprezintă data în care toate cardurile își vor pierde valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile se pot folosi inclusiv până pe 31 decembrie 2023.

Citește și: Ce valabilitate au cardurile de energie. Când expiră acestea și ce se întâmplă cu sumele neutilizate

Cum se efectuează plata și care sunt actele necesare pentru plată

Pentru a efectua plata veți avea nevoie de următoarele acte: cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului sau un document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului și factura ori alt document justificativ.

De asemenea, în cazul în care beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie, va avea nevoie obligatoriu de contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Plata se poate efectua orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului. Plata se completează prin mandat poștal către furnizorul de energie sau către asociația de proprietari ori locatari.

Mai apoi, veți primi dovada plății, pe care veți regăsi scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Citește și: Gafa uriașă făcută de Poșta Română înainte de virarea cardurilor de energie. Nu vor putea fi plătite facturile la curent

Se poate retrage numerar de pe cardurile de energie?

Singurul scop al cardurile de energie este de a se efectua plata facturilor la energie. Nu se poate retrage numerar de pe acestea și nu se pot vinde sau dona cardurile. În caz contrar, se anulează carduri și riscați amenzi cuprinse între 42.000 și 60.000 de lei.

De asemenea, dacă încercați să faceți plata pentru alte produse sau servicii în afară de cele pentru care este destinat cardul, riscați o amendă cuprinsă între 4.500 și 6.000 de lei.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Orașul în care Primăria transformă o baltă în parc cu 20 de milioane de euro. Urmează exproprierile!
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro