Ce produse se vând cu porția în Lidl și Kaufland România. Cum românii s-au aprovizionat cu ulei de floarea soarelui mânați de frica că acest produs va dispărea din magazine, pe rețelele sociale circulând imagini cu oameni care cărau baxuri întregi de ulei, reprezentanții supermarketelor au decis să pună rație.
Însă nu doar uleiul a fost cumpărat în cantități… „industriale”, ci și zahărul, făina sau orezul. Paul Anghel, Directorul general în ANPC, le cerea cumpărătorilor să limiteze achiziţiile la strictul necesar şi să nu golească rafturile magazinelor, dacă un anumit produs nu le este absolut necesar.
„Asistăm în aceste zile la acţiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului şi aici mă refer la umplerea cărucioarelor cu ulei sau alt produs, făcând astfel imposibilă achiziţionarea unei unități de către omul de lângă noi. Limitaţi achiziţia doar la strictul necesar şi nu goliţi rafturile magazinelor, dacă produsul nu vă este absolut necesar”, a notat Angel pe Facebook.
Începând de ieri, marile lanțuri de magazine au decis să impună limite de achiziție. Sunt magazine ce permit cumpărarea de maximum 6 litri de ulei, în timp ce altele permit până la 36 de litri, de persoană.
La Profi, spre exemplu, există afișe informative:
„Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestor produse pe fiecare bon fiscal”. Prin urmare, numai 6 kilograme de orez, zahăr, mălai sau făină se pot cumpără pe un bon. Și numai un bax de ulei.
La Kaufland, limita maximă este de două baxuri de ulei, iar la Carrefour la fel. Lidl și Penny au ales să vândă până la cinci baxuri pe un bon fiscal, urmând ca cei mai generoși să fie cei de la Auchan, cu 36 de sticle de ulei pe bon, adică șase baxuri.
Autoritățile au anunțat că sunt stocuri suficiente, iar un anunț a venit și de la ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, zilele trecute, spunând că România nu află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară.
„Îi încurajez pe români să se informeze din surse sigure, să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente, pentru că România produce suficient de mult astfel încât să ne asigurăm necesarul de consum”, a spus acesta.
De asemenea, Ministrul Agriculturii a discutat și cu marii retaileri şi producătorii de materii prime, iar cifrele arată clar că nu există niciun risc pentru apariţia unei crize alimentare.