Ministrul Agriculturii, avertisment privind „criza” uleiului. Ce se întâmplă cu cetățenii care au cumpărat cantități mari

Ministrul Agriculturii a declarat, duminică, care este, de fapt, realitatea în ceea ce privește așa-zisă criză a uleiului. Astfel că, după ce românii au făcut cozi kilometrice în benzinării, următorul produs „pe cale de dispariție” și pe lista scumpirilor a fost uleiul. Din aceste considerente, rafturile magazinelor au rămas goale, creându-se o adevărată isterie. Potrivit lui Adrian Chesnoiu, criza uleiului este una falsă, creată de cineva care a dorit intenționat să se ajungă în această situație.

Ce trebuie să facă românii în această perioadă

Porivit reprezentantului PSD, cetățenii trebuie să se informeze doar din surse oficiale atunci când apar în prim-plan astfel de crize, precum cea a combustibilului sau a uleiului. Multe familii au investit sume semnificative de bani în baxuri de ulei, care vor expira, ceea ce înseamnă că vor rămâne cu pierderi uriașe. Mai mult, Adrian Chesnoiu susține că această falsă criză este mâna unor persoane care au manipulat speculativ situația, tocmai pentru a produce incertitudine și temere. Pe lângă banii pierduți, alți cetățeni au rămas fără produs, spune ministrul.

„Îndoiala e un sentiment care te pune la grea încercare, că dacă nu ai informații și nu te informezi din surse autorizate, există riscul să pățești cum am pățit noi cu combustibilul sau cum s-a întâmplat… că nu întâmplător s-a întâmplat și în Bulgaria, și în România în același timp situația cu uleiul la raft.

E clar că cineva a manipulat speculativ această situație și a introdus oarecare temere în rândul populației.
În perioadă de criză oricine e pregătit să gestioneze situații de criză e cel mai important să ne păstrăm calmul, să ne informăm de la autorități, din surse sigure și să ne păsăm cumpătarea, că putem face greșeli.

Eu vă spun sincer: din toate analizele pe care le-am făcut, mă întreb oare ce o face o familie care și-a luat zece baxuri de ulei. Uleiul acela va expira și a aruncat pur și simplu niște bani degeaba. Pe lângă faptul că i-a blocat, a luat și altuia care poate avea nevoie”, a dezvăluit ministrul Agriculturii, la b1tv.ro.

„Nu vom ajunge să vorbim în România de foamete”

Declarațiile ministrului Agriculturii au venit în contextul în care multe magazine au rămas fără ulei la raft, în timp ce alți directori de magazine au impus limite la achiziție.

Adrian Chesnoiu a dat asigurări că țara noastră nu se va confrunta cu o situație de foamete și cu o criză privind stocurile de alimente, având în vedere că România este o țară care produce și nu depinde de produsele importate de la alte state.

„Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară, de lipsa alimentelor de bază, că noi suntem o țară care produce.
Producem de trei ori mai mult grâu decât consumăm intern, de trei ori mai mult poumb decât ne e necesar”, a adăugat ministrul Agriculturii.