Costul unui coș de alimente de Crăciun a crescut de trei ori mai repede în acest an, potrivit unui studiu. Veștile nu sunt din cele mai îmbucurătoare, ținând cont de explozia prețurilor la mai toate serviciile. Din păcate nu mai există control asupra creșterii de prețuri. Avertizările analiștilor iau în calcul și prima parte a anului viitor.
Într-o serie de calcule se arată că produsele de bază de Crăciun, cum ar fi carnea de porc, legumele și fructele, au crescut în medie cu 18% în decurs de un an. Cele mai recente date oficiale privind inflația indică, de asemenea, că unele alimente regăsite pe masa de Crăciun au crescut cu mult mai mult.
Așa cum scriam la începutul acestei luni aici, deja o parte din alimentele de bază s-au scumpit. Procentele variază între 5 și chiar 40%, de exemplu, la prețul uleiului. Cu alte cuvinte, un coș de alimente de Crăciun este mult mare, în raport cu alți ani.
La finalul lunii trecute, având ca bază de calcul prețurile la 30 noiembrie, un coș de alimente de bază a ajuns să coste 170,57 lei, după cum urmează:
Total: 170,57 de lei
Plecând de la acest calcul, este mai mult decât evident că în zilele acestei luni, și mai ales în preajma Crăciunului, prețurile vor crește pentru un coș de alimente de Crăciun. De altfel, practica este una permanentizată în ultimii ani.
Așa se face că, la o simplă analiză a pieței, vom observa o iminentă creștere a prețului la cel mai căutat produs în această perioadă. Carnea de porc, la 30 noiembrie, era 25 de lei kilogramul. Conform practicii despre care vorbeam, mai mult ca sigur că vom ajunge de Crăciun să plătim între 30 și 40 de lei, cel puțin pentru un kilogram de carne.
Așa cum scriam în urmă cu patru zile, se va resimți o creștere de prețuri și la produsele lactate, analiștii spunând că cel puțin cu 2 procente. Dacă ne referim la ulei, prețul acestui produs ar putea ajunge cu ușurință la 18-20 de lei pentru un litru.
Din păcate, în zilele de astăzi, un coș de alimente de Crăciun ar putea să fie mult mai scump decât ne-am dori, asta și pe fondul devalorizării lului și a lipsei de control asupra prețurilor la alimentele de bază din partea statului.
Premizele, așa cum menționam în introducere, nu sunt bune nici pentru prima parte din 2023. Din nefericire, se preconizează scumpiri considerabile și în ianuarie.