Criza din acest an și costurile suferite de guvern cu măsurile sociale, i-au determinat să caute surse de colectare. Așa se face că a fost emisă o nouă ordonanță, care va intra în aplicare din 2023. Noua ordonanță mărește acciza la alcool, cota de TVA la anumite produse și la serviciile hoteliere. Cu alte cuvinte, lucrurile care scumpesc enorm de la 1 ianuarie ar fi băuturile, serviciile hoteliere, dar și alte produse. Lista este una lungă și, din păcate, se anunță zile grele.
După o perioadă de cinci luni în care colectările la bugetul de stat s-au dus în jos, se lua decizia de majorare a accizelor, atât la tutun, cât și la alcool. Majorarea de 5%, spun producătorii din piață, a fost una acceptabilă.
Dar, conform Hotnews, noua ordonanță, OUG 16/2022, va mări de la 1 ianuarie 2023 acciza, cel puțin la băuturile alcoolice, de la 5 la 9%.
În același document mai sunt prevăzute și alte majorări de TVA.
Vorbim aici de pâinea vândută în restaurante, sau la serviciile hoteliere, și creșterea este tot spre 9%.
Alte majorări vor fi impuse la TVA-ul aplicat la berea fără alcool, la sucuri, cidru, și toate băuturile cu zahăr.
În cazul acestor produse TVA-ul se va majora de la 9 la 19%. Toate aceste măsuri vor intra în funcțiune din prima zi a anului viitor.
Așa cum am mai scris, tot printr-o ordonanță de guvern se lua decizia de majorare a impozitelor pe locuințe, calculate la prețul fără TVA.
Conform documentului un proprietar va plăti cu o cotă de TVA de 5% dar numai pentru un singur imobil.
O condiție pentru acest aspect, este ca imobilul să se încadreze sub 120.000 de euro fără TVA ca valoarea.
Documentul mai stipulează că în cazul unui al doilea, sau al treilea imobil, și care depășește plafonul impus, va plăti o cotă TVA de 19%. Măsura nu va intra în aplicare de anul viitor, ci este programată pentru 2025.
Deși procentul de creștere al inflației a ajuns aproape de 16%, spun analiștii, populația resimte și va resimți o creștere de 35-40%.
În contextul în care alimentele s-au scumpit enorm, populația va resimți rata inflației cu aproximativ 30%, iar la medicamente cu 60-80%.
Previziunile pentru anul viitor, vorbind de inflație, nu sunt din cele mai bune, la fel și cu deficitul bugetar.
Deocamdată nu s-a calculat bugetul pentru 2023, dar și-așa, prognoza spune că se vor impune noi creșteri de taxe, impozite și majorări de accize și TVA.
Acum rămâne de văzut care vor fi procentele de creștere. Vom vedea cât vor putea rezista românii la aceste creșteri. Puterea de cumpărare a scăzut la valori record, față de alți ani.