Deși nu ne-am dori să aflăm astfel de vești, dar asta este, din păcate realitatea. În decembrie 2022 se scumpesc iar alimentele de bază, iar puterea de cumpărare a românilor scade vertiginos. În același timp, veștile nu sunt bune nici pentru anul care vine. Specialiștii anunță scumpiri de la cafea la muștar, totul se va scumpi.
Mai mulți producători de alimente spun că intenționează să crească prețurile în această ultimă lună din 2022. Scumpirile sunt la o serie de produse, de la macaroane și brânză la gustări. Este cel mai recent semn că românii vor continua să se confrunte cu costuri mai mari la supermarket.
„Nimic nu este imun la creșterile de prețuri”, spun analiștii, adăugând că alimentele care se scumpesc în decembrie 2022, sunt lactatele și alimentele ambalate, pâinea și sucurile, carnea și multe altele. Aceste articole vor deveni mai scumpe, inclusiv de anul viitor.
Pentru acceastă lună, prețurile alimentelor sunt estimate să crească cu cel puțin 5-10% în prima jumătate a lunii decembrie, potrivit datelor, deși nivelul creșterilor va varia în funcție de magazinele alimentare.
De exemplu, alimentele care se scumpesc în decembrie 2022 sunt zahărul, uleiul, făina, cartofii sau chiar lactatele. Conform datelor, de exemplu, la zahăr au fost făcute majorări de până la 65% până la 30 noiembrie, iar trendul este de continuă creștere. De cealaltă parte, dacă ne uităm la prețul uleiului, acesta a crescut, până la 30 noiembrie, cu până la 40%.
Cartofii, unul din alimentele de bază, a resimțit și el o creștere de 35% până la finele lunii, iar perioada următoare nu este una îmbucurătoare. Același lucru, din nefericire, s-a întâmplat și cu produsele lactate. În acest caz, creșterea a fost de cel puțin 25% în aceste 11 luni din 2022.
Vezi și: Banca Mondială, anunț tulburător despre prețurile alimentelor. De ce vor crește în continuare
Așa cum a fost aproape în fiecare an, în preajma Crăciunului producătorii și comercianți au majorat oricum prețurile. În lista cu alimentele care se scumpesc în decembrie 2022 se regăsește și carnea, de porc, pui sau vită.
Așa se face că, deși acum în galantare kilogramul de carne este 25 de lei, în preajma Crăciunului mai mult ca sigur că prețul va crește, și s-ar putea să plătim până la 35-40 de lei pentru 1 kg de carne de porc.
Deși uleiul a crescut, așa cum spuneam cu până la 40%, asta nu înseamnă că în preajma Crăciunului îl vom lua la prețul de astăzi, spre exemplu. Conform datelor, și în cazul uleiului se vor face majorări de prețuri. Dacă acum am da 14 lei, în zilele premergătoare Crăciunului vom plăti până la 18-20 de lei pentru un litru, spun economiștii.
De asemenea, lactatele, în special laptele, vor avea prețuri majorate. În acest moment un litru de lapte costă aproximativ 4 lei. Dar, în zilele de dinaintea datei de 25 decembrie, ar putea ajunge la cel puțin 8 lei pentru un litru.
Puterea de cumpărare a românilor, cel puțin în acest an a scăzut extrem de mult, iar asta se vede în încasările din piețe și supermarket-uri. Dacă în alți ani, chiar și 2020, în plină pandemie, se mai cumpăra masiv, în 2022 consumul a scăzut dramatic. Și, din păcate, asta nu este tot, având în vedere previziunile pentru 2023, pe baza calculului ratei de inflație.