Probleme la granița cu Austria. Autocar plecat din Chișinău, controlat timp de 10 ore de polițiști. Este incredibil ce s-a găsit în bagajele pasagerilor

Probleme la granița cu Austria. Autocar plecat din Chișinău, controlat timp de 10 ore de polițiști. Este incredibil ce s-a găsit în bagajele pasagerilor
Autocarul oprit de polițiștii din Austria Sursa foto: BMF/ Zoll via krone.at

Perioada sărbătiorilor se apropie, iar românii și moldoveni s-au pregătit deja cu băuturi și bucate alese pe care doresc să le ducă rudelor care muncesc în străinătate. Din păcate, un autocar care a plecat din Republica Moldova către Franța a întâmpinat probleme când a ajuns la granița cu Austria. Acesta a fost controlat timp de 10 ore de polițiști, fiind confiscate multe bagaje. Pentru neregulile găsite, autoritățile austriece au dat vina, bineînțeles, pe România.

Modovenii, sancționați de Austria în drumul spre Franța

Austria merge până în pânzele albe pentru a-și demonstra vehemența către tot ce are legătură cu România. Exact în ziua în care și-a exprimat votul împotriva aderării României la Schengen, un autocar plin cu cetățeni moldoveni a fost supus unui control extrem de riguros, de 10 ore, în urma căruia au fost confiscate zeci de kilograme de mâncare și băuturi alcolice pe care pasagerii le transportau pentru a le duce în Franța, potrivit publicației austriace Kronen Zeitung.

Potrivit stiridiaspora.ro, autocarul a fost oprit de autorități în localitate de frontieră Nickelsdorf, din Austria, iar la bordul său se aflau 22 de persoane, dintre care doi șoferi și 20 de pasageri, toți venind din Chișinău, cu destinația Paris.

Și mai ciudat a fost pentru autoritățile austriece să descopere că cei care dețineau cantitățile cele mai mari de alimente și băutură erau șoferii, în timp ce pasagerii aveau puține bagaje. Astfel, polițiștii au găsit în habitaclul autocarului, în zona de bagaje, dar și în cabina de dormit a șoferilor, peste 270 de kilograme de carne, 7 kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, 8 de fasole, 66 de kilograme de struguri și 50 de kilograme de mere.

Alcoolul, nelipsit din bagajele moldovenilor

Inimaginabilă a fost și cantitatea de băuturi alcoolice găsită, respectiv, 408 litri de băuturi alcoolice de diferite tipuri, printre care și 100 de litri de țuică, 36 de sticle de spumant și 12 litri de vodcă. Deși nu se știe exact unde ar fi trebuit să ajungă toate aceste cantități de băuturi și alimente, cel mai probabil este vorba de pachete pentru sărbători trimise de rudele din Moldova celor plecați la muncă peste hotare.

Pe lângă alimente, moldovenii nu s-au sfiit să transporte cu ajutorul autocarului și mobilier pentru casă, cel mai probabil pentru a economisi bani, fiind găsită o mobile de bucătărie, patru ferestre, patru anvelope de iarnă și o saltea de dormit.

Vameșii români, acuzați pentru neregulile constate la granița cu Austria

Autoritățile din Austria au susținut că singurii vinovați pentru această contrabandă sunt autoritățile române, care nu au descoperit sau nu au confiscate mărfurile la intrarea în spațiul UE, permițând trecerea lor fără un control amănunțit.

„Potrivit autorităților, deoarece mărfurile nu au fost declarate la frontiera externă a UE din România, acesta a fost considerat un caz clasic de contrabandă”, a transmis ziarul austriac.

De asemenea, ministrul de Finanțe, Magnus Brunner, a transmis că „Un astfel de control necesită un grad special de acuratețe și concentrare din partea organismelor care intervin. Pe lângă siguranța angajaților, trebuie să existe și o cunoaștere amplă a procesului exact de control și experiență în acest domeniu”, a transmis acesta.

În urma celor zece ore de control, autoritățile au confiscat toate alimentele perisabile, în timp ce mobilierul și alcoolul a fost restituit șoferilor, după efectuarea taxelor vamale aferente.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe