Problema tuturor utilizatorilor de telefoane mobile care folosesc aceste cartele. Tot mai mulți români se vor lovi de legea controversată

Problema tuturor utilizatorilor de telefoane mobile care folosesc aceste cartele. Tot mai mulți români se vor lovi de legea controversată
Problema tuturor cu aceste cartele telefonice. O lege i-a șocat pe toți

O nouă lege impune niște lucruri care i-a șocat pe toți utilizatorii de anumite cartele telefonice. Ordonanța a fost deja atacată la Curtea Constituțională a României. Despre ce cartele este vorba mai exact și cum îi afectează pe deținătorii lor? Iată ce arată cumunicatul oficial!

Lege controversată! Sunt vizați utilizatorii de anumite cartele telefonice

Avocatul Poporului a anunțat recent că este de acord cu reacția controversată a oamenilor, fapt pentru care a atacat noua ordonanță care vizează anumite cartele telefonice la Curtea Constituțională a României. Legea Guvernului cu numărul 62/2019 se referă la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice. OUG modifică astel legislația pentru a putea permite asigurarea unui răspuns cât mai promp la urgențe, prevăzând că din 1 ianuarie 2020 cartelele de telefon prepay vor putea fi achiziționate doar pe baza actului de indentitate.
De asemenea, Avocatul Poporului a afirmat că ordonanța afectează drepturile, libertățile și îndatoririle cetățenești.

„În ceea ce privește completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale”
Comunicat

Probleme pentru utilizatorii de aceste cartele telefonice. Ce spune noua ordonanță?
Probleme pentru utilizatorii de aceste cartele telefonice. Ce spune noua ordonanță?

Ce trebuie să facă cei care achiziționează o asemenea cartelă?

Modificarea legislativă a venit ca urmare după constatarea că principalul suspect din cazul Caracal a folosit astfel de cartele SIM. Victima sa, Alexandra Măceșanu, a sunat la 112 de pe unul din telefoanele sale cu un asemenea număr, care nu a putut fi identificat la timp.

În acest context, de la 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobilă au obligația să colecteze datele de identitate ale celor care cumpără cartelele aferente. Dacă de la data precizată mai sus veți dori să vă achiziționați o cartelă PrePay, o veți face doar cu cartea de identitate.