Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom vin cu schimbarea care vizează toți utilizatorii de telefoane mobile. Ce sunt nevoiți să facă de la 1 ianuarie 2020

Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom vin cu schimbarea care vizează toți utilizatorii de telefoane mobile. Ce sunt nevoiți să facă de la 1 ianuarie 2020

Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom vin cu o schimbare care îi vizează pe toți utilizatorii de telefoane mobile de la 1 ianuarie 2020. Legea a fost modificată de Guvern pe 27 august.

După cazul Caracal, a revenit în atenția publică vânzarea cartelelor pre-pay, care pot ajunge pe mâna oricui. Astfel, statul nu știe cine sună de pe un anumit număr, pentru că astfel de cartele pre pay puteau fi cumpărate de oricine.

Nimeni nu cerea date de identificare sau buletin, dar acest lucru se va schimba de la 1 ianuarie 2020.  Iar operatori precum Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom trebuie să se conformeze.

De la 1 ianuarie 2020, nicio cartelă nu se mai vinde fără prezentarea buletinului. Iar până la 1 septembrie 2020, operatorii trebuie să se asigure că toți cei care au cumpărat cartele anterior acestei date sunt identificați și înregistrați ca atare.

Ce trebuie să știe clienții Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom

Digi RCS-RDS, Orange și Vodafone aduc românilor tehnologia care va revoluționa totul

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a decis ca vânzarea cartelelor prepay fără buletin să fie interzisă a fost adoptată pe 27 august. E o măsură care a fost deja luată de alte state europene, iar România se aliniază.

Anul viitor, timp de 8 luni începând cu 1 ianuarie, operatorii Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom trebuie să-i informeze pe posesorii de cartele achiziționate anterior fără buletin că trebuie să se înregistreze.

Cine nu se supune, va avea numărul restricționat. Adică nu va mai putea folosi cartela. De precizat că e doar cazul celor dețin cartele pre pay achiziționate fără prezentarea datelor de identificare precum nume, CNP, adresă etc.

La pachet cu prevederea referitoare la cartele, Guvernul a mai decis și unele măsuri privind localizarea apelurilor la 112. Astfel, au fost stabiliți pașii pentru implementarea AML, tehnologie denumită Advanced Mobile Location.

Din 2016, funcționează pe mai toate telefoanele cu Android, dar se găsește și pe iPhone. Numai că România nu pusese la punct și sistemul 112, care să fie armonizat cu tehnologia introdusă de producătorii de telefoane.

Iar această hibă a ieșit la iveala odată cu cazul de la Caracal.

Urmăriți Playtech.ro și pe