03 feb. 2022 | 21:34

Problema de șah care a fost rezolvată abia după 150 de ani. Tu crezi că o făceai mai repede?

Diverse
Problema de șah care a fost rezolvată abia după 150 de ani. Tu crezi că o făceai mai repede?
Care era solutia

La un anumit nivel, șahul pare un joc simplu: 64 de pătrate individuale albe sau negre, 16 piese pe fiecare parte și doi concurenți care se luptă pentru cucerire. Totuși, dacă se sapă puțin mai adânc, jocul oferă posibilități incredibil de complexe, punând în fața teoreticienilor și matematicienilor de șah provocări care pot rămâne nerezolvate timp de decenii sau chiar secole.

Cum a fost rezolvată o problemă de șah după 150 de ani

În iulie 2021, o astfel de provocare a fost în sfârșit rezolvată – cel puțin, până la un punct. Matematicianul Michael Simkin, de la Universitatea Harvard din Massachusetts, și-a pus mintea la problema celor n regine, care i-a nedumerit pe experți încă de când a fost imaginată pentru prima dată în anii 1840.

Dacă știi șah, atunci știi că regina este cea mai puternică piesă de pe tablă, capabilă să mute orice număr de pătrățele în orice direcție. Problema celor n regine se pune astfel: Cu un anumit număr de regine (n), câte aranjamente sunt posibile în care reginele sunt suficient de departe una de alta pentru ca niciuna dintre ele să nu poată lua vreuna dintre celelalte?

Pentru opt regine pe o tablă standard de 8 x 8, răspunsul este 92, deși cele mai multe dintre acestea sunt variante rotite sau reflectate ale celor doar 12 soluții fundamentale.

Dar cum rămâne cu 1.000 de regine pe o tablă de 1.000 x 1.000 de pătrate? Dar un milion de regine? Soluția aproximativă a lui Simkin pentru această problemă este (0,143n)n – numărul de regine înmulțit cu 0,143, ridicat la puterea lui n.

Ce răspuns a obținut

Răspunsul pe care l-ai obținut nu este răspunsul exact, dar este cât se poate de apropiat de acesta în acest moment. În cazul unui milion de regine, cifra rezultă sub forma unui număr cu cinci milioane de cifre după el.

Lui Simkin i-a luat aproape cinci ani pentru a ajunge la ecuație, cu o varietate de abordări și tehnici folosite și câteva bariere în drumul spre o soluție. În cele din urmă, matematicianul a reușit să calculeze limitele inferioare și limitele superioare ale soluțiilor posibile folosind diferite metode, constatând că acestea aproape că se potrivesc.

„Dacă mi-ați spune că vreau să vă puneți reginele în felul acesta și acela pe tablă, atunci aș putea să analizez algoritmul și să vă spun câte soluții există care se potrivesc cu această constrângere”, spune Simkin.

„În termeni formali, aceasta reduce problema la o problemă de optimizare”.

La început, Simkin și colegul Zur Luria de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich au colaborat la o variantă a problemei n-regine cunoscută sub numele de problema torodială sau modulară. În aceasta, diagonalele se înfășoară în jurul tabloului, astfel încât o regină ar putea să se deplaseze pe diagonală de pe marginea dreaptă a tabloului și să reapară pe stânga, de exemplu, scrie sciencealert.

Acest lucru acordă fiecărei regine simetrie de atac, dar nu este modul în care funcționează o tablă de șah normală: o regină din colțul tabloului nu are la fel de multe unghiuri de atac ca una din centru.

În cele din urmă, munca celor doi asupra problemei toroidale s-a împotmolit (deși au publicat unele rezultate), dar Simkin a sfârșit prin a adapta unele dintre roadele acestei munci în soluția sa finală.

„Cred că, personal, s-ar putea să fi terminat cu problema n-regine pentru o vreme, nu pentru că nu mai este nimic de făcut cu ea, ci doar pentru că am visat la șah prea mult și sunt gata să merg mai departe cu viața mea”, spune Simkin.

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro