Șahul este cel mai vechi sport din lume. Încă de vremea Imperiului Persan se juca șah. Din motive destul de evidente este numit sportul minții. De-a lungul timpului șahul a dat lumii adevărate genii. Kasparov, Karpov, Polihroniade, doar să numim câțiva din marii jucători. Dar a venit un moment important în lumea șahului, apariția unui jucător cu adevărat genial. Magnus Carlsen este sau nu cel mai mare jucător de șah al acestui secol? Este atât de genial pe cât se spune? Rămâne să aflați singuri povestea lui.
Magnus Carlsen, pe numele real Sven Magnus Øen Carlsen, s-a născut pe 30 noiembrie 1990, în orașul Tønsberg, din Norvegia. Pentru cei mai puțin familiarizați cu numele, este jucător de șah norvegian care în 2013 la 22 de ani a devenit al doilea cel mai tânăr campion mondial de șah.
Cel care l-a pus pe acest drum a fost tatăl acestuia. Tatăl lui Carlsen l-a învățat cum să joace șah la vârsta de cinci ani. A jucat la primul său turneu la vârsta de opt ani. Magnus Carlsen a terminat pe locul al doilea în divizia sub 12 ani la băieți la „Campionatul Mondial de Șah pentru Tineret” din 2002, desfășurat la Iráklion, Grecia.
Asncesiunea tânărului Carlsen a continuat. Astfel că în ianuarie 2004 a câștigat primul său turneu, la Wijk aan Zee, Olanda. A jucat în grupa cu cea mai mică evaluare împotriva jucătorilor adulți. Dominația sa asupra turneului a fost exemplificată cel mai bine într-un joc câștigat cu un șah mat de 29 de mutări. Performanța reușită aici l-a stabilit ca un jucător cu un potențial enorm. realizarea tânărului Magnus Carlsen l-a determinat pe șahistul american Lubomir Kavalek să numească „Mozartul șahului”
În luna martie a aceluiași an, la un turneu de șah blitz, la Reykjavík, Islanda, l-a învins pe fostul campion mondial Anatoly Karpov. Tot atunci a remizat într-un joc împotriva unui alt fost campion, Garry Kasparov. A devenit mare maestru după ce a terminat pe locul doi la ”Dubai Open Chess Championship” în aprilie 2004.
IQ-ul nu este un bun predictor al inteligenței individului, ci un predictor decent, cel mai bun pe care îl avem acum pentru a prezice inteligența unui grup, spun specialiștii. Singura abilitate pe care o posedă „geniile” nu este testarea ridicată a testelor IQ. Specialiștii spun că este, de fapt, posibilitatea de a se concentra pe o singură sarcină ore în șir.
Tatăl lui Magnus a spus într-un interviu că de la o vârstă fragedă, fiul său se putea concentra intens pe ceva timp de ore întregi, fără a lua o pauză. Făcea asta indiferent dacă învăța numele țărilor, șahul sau altceva. Tatăl său a mai spus că, fiind copil, a memorat numele fiecărei țări. Deși Magnus nu a făcut niciodată un test IQ, se spune că tânărul ar avea IQ-ul 190.
Unii oameni asociază succesul său cu capacitatea sa de a gestiona ambele jocuri. Cu toate acestea, unii cred, de asemenea, că se datorează IQ-ului său ridicat. Alții susțin că nimeni nu știe cu adevărat dacă există o corelație între șah și inteligență. Dar un alt gigant de șah, care l-a antrenat odată, Garry Kasparov, a fost raportat cândva că a făcut un test de IQ și a marcat între 185 și 190. Drept urmare, el a fost inclus pe lista celor mai deștepți 10 oameni de pe pământ de către organizația americană „Super Scholar”.
Marele maestru norvegian de șah și actualul campion mondial Magnus Carlsen are o valoare netă de 8 milioane de dolari, începând cu 2021. Carlsen a câștigat cel mai bogat turneu de șah online din istorie, obținând premiul de 70.000 de dolari.
Magnus Carlsen nu câștigă doar bani câștigând campionate de șah, ci câștigă până la 2 milioane de dolari pe an prin sponsorizări și susțineri. Foarte puțini jucători de șah au ajuns vreodată la faima și renumele pe care Carlsen le are. Carlsen a realizat toate acestea chiar înainte de a împlini 30 de ani.
Mulți jucători de șah profesioniști au declarat public că este aproape imposibil să devii bogat doar jucând jocul la un nivel competitiv. Magnus Carlsen a reușit să le demonstreze că au greșit atingând un nivel profesional care îi permite să încaseze aproximativ 750.000 de dolari doar din competițiile de șah. Carlson a reușit să atingă o valoare netă estimată de 8 milioane de dolari, dar nu a fost realizată din turnee de șah.
Datorită apelului său către public, companii precum Microsoft i-au făcut oferte de sponsorizare, sporindu-și veniturile. De asemenea, Carlson a semnat un acord cu marca de îmbrăcăminte G-Star Raw pentru care i s-a plătit o sumă nedivulgată. Înțelegerea sa cu compania de îmbrăcăminte a fost pentru serviciile sale de modeling. Carlsen a devenit una dintre imaginile de bază ale mărcii împreună cu vedeta de film Liv Tyler.
Pentru a-și gestiona mai bine finanțele și activele, Magnus a creat „MagnusChess AS”, înființată la începutul anului 2007. Compania este deținută de Magnus și de tatăl său. Carlsen deține 85% din companie. Toate câștigurile sale vor fi încasate și gestionate de „MagnusChess AS”, care ulterior a devenit compania mamă pentru al doilea său, „Play Magnus AS”.
„Play Magnus AS” a fost creat de Magnus ca o companie de dezvoltare software. Ulterior a lansat aplicația sa de mobil pentru șah. Până în 2017, aplicația a atins 2,8 milioane de descărcări. La doi ani, în 2019, compania a fuzionat cu chess24.com. La începutul anului 2020, Magnus a asigurat o rundă de investiții pentru „Play Magnus” de 13,5 milioane de dolari. Prin acest demers Carlsen și-a redus pachetul de acțiuni în companie la 16%. Cu toate astea își păstrează încă locul ca imagine publică a „Play Magnus AS”.