13 mart. 2021 | 15:29

Cele mai faimoase femei din șah. Ce jucătoare au reușit să se impună într-o lume a bărbaților

Sport
Cele mai faimoase femei din șah. Ce jucătoare au reușit să se impună într-o lume a bărbaților
Cele mai faimoase femei din șah. Ce jucătoare au reușit să se impună într-o lume a bărbaților

Șahul este un joc de strategie între doi jucători. Denumirea provine de la cuvântul persan shah, tradus în limba noastră rege. Forma din prezent a jocului a apărut în a doua jumătate a secolului al 15-lea, în sudul Europei. Inițial, a evoluat de la un joc similar ce provine din India, acesta fiind mult mai vechi. Jocul din India se numea Chaturanga și este foarte vechi, aproximativ 1.400 de ani. Cu toate acestea, mai multe țări revendică originea șahului.

Unde a început șahul?

La începutul secolului al VII-lea, șahul a ajuns în Rusia prin Mongolia. Din India, a ajuns în Persia. Din acest loc, s-a răspândit în întreaga lume islamică după cucerirea musulmană din Persia. În secolul 10, a fost introdus și în Spania. În Anglia a ajuns în secolul 11 și a evoluat prin mai multe variante, cum ar fi Courier.

La sfârșitul secolului 15, normele moderne pentru mișcările de bază au fost adoptate, în Italia. Pionii au opțiunea de a muta două pătrățele la prima mișcare. Nebunii au permisiunea de a se deplasa oricât de departe vor de-a lungul unei diagonale libere, pierd capacitatea de a sări peste piese. Reginei i s-a permis să se deplaseze oricât de departe în orice direcție, acest lucru făcând-o cea mai puternică piesă de pe tabla de șah.

Normele actuale au fost finalizate în secolul 19, câteva excepții fiind în cazul unei remize.

Cele mai faimoase femei din șah

Șahul este un joc al minții, trebuie să gândești anumite mutări înaintea adversarului. Standardele de joc al șahul au crescut considerabil în ceea ce privește șahul feminin. Așa că, iată cele mai faimoase jucătoare de șah, femei ce au reușit să se impună într-o lume dominată de bărbați.

Judit Polgar

Cu toate că Judit Polgar nu a câștigat niciodată un Campionat de Femei de șah, este una dintre cele mai faimoase și mai puternice femei din lumea șahului. Judit a fost unul dintre cei mai buni jucători din lume, luând în calcul și bărbații și femeile. A urcat în top 10 pe lista de rating de mai multe ori. Nu a încercat niciodată să câștige Campionatul Mondial ale Femeilor de șah deoarece se concentra pe Campionatul Mondial de ansamblu. Judit a terminat pe locul 8 în cadrul FIDE World Championshiop în anul 2005.

Maya Chiburdanidze

Maya a câștigat primul ei Campionat al Femeilor URSS la vârsta de doar 15 ani. Un an mai târziu, a reușit să câștige Campionatul Feminin al URSS din 1976. În 1978 a câștigat primul ei Campionat Feminin, menținând acest titlu până în 1991.

Xie Jun

China este un jucător important în peisajul modern de șah, mai ales în jocurile de dame. Prima chineză care a câștigat Campionatul Femeilor de șah a fost Xie, în anul 1991, învingând-o pe Maya Chiburdanidze. Acest titlul a fost apărat de către Xie până în 1996, până a fost învinsă de către Susan Polgar.

Susan Polgar

Susan este prima femeie ce a câștigat titlul de grandmaster datorită jocurilor din turneu. De asemenea, a fost și prima femeie ce a reușit să se califice la Campionatul Mondial, în 1986, deși nu i s-a permis să concureze datorită genului ei. Primul ei titlu câștigat a fost în anul 1996.

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Dana Budeanu, omagiu neașteptat pentru fosta soacră, Delia Budeanu. Ce a făcut public. A uimit pe toată lumea!
Unica.ro
O actriță din Liceeni și-a abandonat cariera. S-a săturat și n-a mai privit în urmă
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Se schimbă permisul de conducere. Te obligă să îl înlocuiești. Taxa pe care șoferii nu o pot evita
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro