Primul termen în dosarul Revoluției. De ce a refuzat Ion Iliescu să se prezinte în instanță

Primul termen în dosarul Revoluției. De ce a refuzat Ion Iliescu să se prezinte în instanță
Ion Iliescu nu s-a prezentat la primul termen din dosarul Revoluției

La Curtea Supremă a avut loc, vineri, primul termen în dosarul Revoluției. Au fost citate 5.000 de persoane, dintre care 700 s-au prezentat în fața judecătorilor. Ion Iliescu a refuzat să se prezinte în instanță, iar avocatul său a precizat că a luat această decizie pentru că „nu este necesar.”

Ion Iliescu nu s-a prezentat la primul termen din dosarul Revoluției

„Nu vine pentru că este reprezentat (Ion Iliescu – n.r.). Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Este o procedură tehnică (…) Părerile pe fond vor fi făcute la momentul la care va începe judecata. Repet, ne aflăm în camera preliminară, urmează să vedem, după parcurgerea camerei preliminare. Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a declarat Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu.

Avocatul a precizat că a depus mai multe cereri și excepții în cauză, precum refacerea anchetei și întoarcerea dosarului în faza de urmărire penală. În acest dosar, Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității.

Pentru că la Curtea Supremă s-au prezentat, vineri, 700 de persoane, conducerea instanței a luat măsuri de organizare speciale. Pe holuri au fost amplasate boxe, pentru ca oamenii să audă când sunt strigați. Unora li s-a făcut rău în sala de judecată și au avut nevoie de îngrijiri medicale, astfel că a fost solicitată o ambulanță.

„Dosarul este prost făcut din punct de vedere procedural şi aş vrea să aduc un singur argument. Au fost trei procurori care au lucrat în acest caz, dar doi au refuzat sa semneze rechizitoriul. De ce? Iar procurorul Gheorghe Coşneanu, pentru toate eşecurile politice din ultimii trei ani, împreună cu Ion Alexandru, trebuie să plece. Dar îşi iau grade de general. Azi, Gheorghe Coşneanu va fi avansat şi va mai lua o stea de general. Am depus cereri şi excepţii. Decât sa o lungească avocaţii lui Iliescu şi Gelu Voican, care vor specula şi ultima chichiţă, mai bine se reîntoarce dosarul la Parchet. Am cerut restituirea pe doua-trei chestiuni bine întemeiate”, a declarat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.