Recentul anunț al președintelui Klaus Iohannis, de a candida la șefia NATO, nu a rămas fără reacții, unii fiind de partea sa, alții nu. Deși contracandidatul său, Mark Rutte are susținere, a apărut și primul semnal că Iohannis este susținut de SUA pentru șefia NATO. Citește mai departe și află din partea cui a venit acest semnal.
Toată Europa, precum și oficialii CEE știau de intenția lui Klaus Iohannis de a-și anunța candidatura la șefia NATO, despre care Mark Rutte, contracandidatul său, spunea că este „Lider credibil pentru țara lui”. Deși previzibilă, decizia sa nu a rămas fără ecouri și reacții, atât pe plan european, cât și dincolo de ocean, la Washington.
Nominalizarea președintelui Klaus Iohannis va complica eforturile celorlalți aliați de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor șef al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, multe voci spunând că este „candidatul care divizează NATO”. Rutte rămâne însă favoritul clar pentru acest post, întrucât SUA, Germania și Marea Britanie l-au susținut pentru a conduce alianța formată din 31 de state.
Deși Casa Albă anunța oficial că îl susține pe Mark Rutte, recent a apărut și primul semnal că Iohannis este susținut de SUA, dar de o anumită parte a eșicherului politic american.
Într-un interviu recent, acordat jurnalistului Bogdan Chirieac, la DCNews, fostul ambasador al SUA la București, Excelența Sa Adrian Zuckerman a dat primul semnal că Iohannis este susținut de SUA:
„Eu cred că șansele presedintelui Iohannis să fie viitorul secretar general al NATO sunt foarte bune. Eu cred că el este cel mai bun om să aibă acest post.
Sper să fie ales pentru acest post. Spun asta pentru că o să fie cel mai bun pentru NATO și pentru Europa.”, spune Adrian Zuckerman, în dialog cu Bogdan Chirieac.
Deși mulți s-au întrebat, imediat după anunțul făcut, dacă va ajunge la șefia NATO, din punctul de vedere al dreptei europene, care a participat la București la cel mai important congres, Klaus Iohannis este candidatul ideal și susținut de CEE, în frunte, se pare, cu Ursula von der Leyen.
În aceeași notă, vin și explicațiile fostului ambasador american, care accentuează ideea că „A arătat de ce merită să fie viitorul secretar general”:
„In opinia mea președintele Iohannis a arătat viziune și leadership, nu numai pentru România, dar și pentru Europa și NATO. A arătat de ce merită să fie viitorul secretar general.
Este un grup de care dumneavoastră sigur stiți, poate unii nu stiu, B9. Este un grup al fostelor țări aflate sub influența Rusiei. A fost format de președintele Iohannis și fostul președinte Duda a Poloniei. A fost gândit să aducă decizii comune de care să beneficieze Europa de Est, Europa și NATO.
Exact așa au făcut. S-au opus la războiul din Ucraina și au luat măsuri comune foarte bune”, a spus mai Adrian Zuckerman.
Rămâne să vedem ce se va întâmpla, având în vedere că Iohannis își va părăsi funcția în decembrie, și va încerca să îi succeadă secretarului general Jens Stoltenberg pentru funcția de conducere a NATO, chiar dacă aliații cheie îl susțin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte, candidat refuzat de încă o țară europeană.