14 mart. 2024 | 08:49

‘Klaus Iohannis este un candidat care divizează NATO’. Ce au mai scris jurnaliștii din Germania despre candidatura președintelui României

News
‘Klaus Iohannis este un candidat care divizează NATO’. Ce au mai scris jurnaliștii din Germania despre candidatura președintelui României
Ce spune presa internațională despre candidatura lui Iohannis

Vestea că Klaus Iohannis, actualul președinte al României, candidează pentru postul de secretar general al NATO a surprins pe toată lumea. Presa internațioanală spune că şeful guvernului olandez, Mark Rutte, este un candidat favorit pentru acest post. În schimb, liderul României nu este văzut așa bine!

Ce spune presa internațională despre candidatura lui Iohannis

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a candida la funcția de secretar general al NATO este pe buzele tuturor în aceste zile. Șeful guvernului olandez, Mark Rutte, este considerat favorit pentru acest post. Presa din Germania susține că Iohannis nu are nicio șansă pentru a câștiga postul de la NATO. În plus, această decizie nu a fost primită bine în cercurile largi ale Alianței.

„Nu are șanse. Este un candidat care divizează NATO”, notează cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) despre candidatura lui Klaus Iohannis.

„Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, a declarat și un diplomat, pentru FAZ.

Vezi și: Avertisment pentru Klaus Iohannis în presa internațională: ‘Candidatul favorit al americanilor’

Marți seară, 12 martie, Iohannis şi-a anunţat candidatura pentru acest post la NATO într-o conferinţă de presă convocată special la Bucureşti.

„România este un pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi a venit momentul să îşi asume o responsabilitate şi mai mare în cadrul conducerii euro-atlantice”, a anunţat şeful statului român, într-un mesaj postat pe platforma X.

Mark Rutte, marele favorit la NATO

Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie îl susțin deja pe actualul premier olandez Mark Rutte, așa că Iohannis nu avea „nicio şansă”. În schimb, liderul țării își lansase candidatura pe plan intern, însă diplomații credeau că şi-o va retrage rapid. Din cele 32 de state membre, două treimi şi-au semnalat sprijinul pentru Rutte.

În urmă cu câteva zile, guvernul Ungariei şi-a făcut publică opoziţia faţă de politicianul liberal olandez.

„Bineînţeles că nu putem susţine alegerea în funcţia de secretar general al NATO a unui om care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjártó.

Klaus Iohannis pare să-l ‘încurce’ pe premierul Olandei

Din nefericire, decizia lui  Iohannis nu îi face lui Rutte candidatura ușoară. Presa din Germania a mai susținut că se știe deja de doi ani că Iohannis aspiră la o funcţie internaţională înaltă. Liderul României nu are voie să mai candideze pentru al treilea mandat din toamnă, așa că se gândește serios să preia funcția de secretar de stat la NATO. De asemenea, în 2023, Iohannis a sperat să devină preşedinte al Comisiei Europene, potrivit FAZ.

Pe 1 octombrie 2024, postul de secretar general al NATO va deveni vacant, după ce contractul lui Jens Stoltenberg se va încheia, după zece ani de mandat.

În acest moment, premierul olandez Mark Rutte, care se retrage din  politica naţională, este văzut marele favorit. Mark Rutte era, înainte de a-și depune candidatura la NATO Iohannis, singurul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg.

Rutte este sprijinit de SUA, Germaniei, Marii Britanii şi Franţei. Însă Ungaria a declarat că se va opune prin veto candidatului olandez din cauza criticilor sale din trecut la adresa guvernului ultranaţionalist de la Budapesta. Bulgaria, Turcia şi chiar România au respins categoric candidatura lui Rutte, mai scrie agenția de știri EFE.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Un celebru artist român s-a sinucis din dragoste. N-a putut trece peste despărțire
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Românii sunt obligați. UE a dat ordin pentru cei cu telefoane mobile
Capital.ro
Diferența dintre concediul parental și concediul paternal. Durata este complet diferită
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro