Anul 2024, deși nu s-a mai vorbit atât de mult, a avut alte noi cazuri de infectări de covid, dar și un număr important de persoane infectate cu virusul West Nile în acest sezon. Conform specialiștilor români, se confirmă și primul român infectat cu virusul West Nile în acest sezon, depistat în București.
Încă de anul trecut, conform organismelor europene de control, în timpul sezonului de transmitere a virusului West Nile din 2023 și până la 4 ianuarie 2024, nouă țări din Uniunea Europeană au raportat 709 cazuri de infecție cu virusul West Nile la om dobândite local, inclusiv 67 de decese.
Din datele publicate, cea mai timpurie dată de apariție a bolii înregistrată în rândul cazurilor cu transmitere locală a fost 30 mai 2023, în Italia, iar cea mai recentă dată de apariție a bolii a fost 5 noiembrie 2023, și tot în Italia.
În toată această perioadă, mai arată datele, majoritatea cazurilor, în proporție de 96%, au debutat între iulie și septembrie.
Din datele oficiale ale INSP, până la acest moment în România nu au existat cazuri de infectări cu acest virus, iar conform informațiilor:
„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă Institutul Național de Sănătate Publică.
Astfel că, tot INSP anunță că primul român infectat cu virusul West Nile în acest sezon, a fost depistat în București.
Este vorba despre un pacient în vârstă, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani, și se pare că ar fi fost deja internat la Spitalul de Boli Infecțioase.
Virusul West Nile este răspândit de țânțari. Virusul West Nile poate infecta oamenii, păsările, țânțarii, caii și unele alte mamifere. În cazuri foarte rare, virusul se poate răspândi în sângele transfuzat, într-un organ transplantat sau prin placentă la un făt.
Infecțiile cu virusul West Nile apar la mijlocul sau sfârșitul verii și începutul toamnei în zonele blânde. De asemenea, poate apărea pe tot parcursul anului în climatele sudice. Cel mai adesea, virusul West Nile nu provoacă simptome sau provoacă o boală ușoară, asemănătoare gripei. Dar virusul poate provoca boli care pun viața în pericol, cum ar fi:
Virusul West Nile se transmite la om prin mușcătura unei femele țânțar infectate. Țânțarii primesc virusul atunci când mușcă o pasăre infectată. Ciorile și gaițele sunt cele mai frecvente păsări legate de virus. Dar cel puțin 110 alte specii de păsări pot fi, de asemenea, purtătoare ale virusului, dar nu se răspândește între oameni.
Au existat câteva cazuri în care s-a răspândit prin transplanturi de organe. Riscul de transmitere a virusului de la un organ este necunoscut. Nu toți donatorii de organe sunt testați pentru virusul West Nile.
Tot sângele este testat pentru depistarea virusului. Riscul de a contracta virusul West Nile din sânge este mult mai mic decât riscul de a nu efectua nicio procedură care ar necesita o transfuzie de sânge.