În prezent în România au fost confirmate 21 cazuri de îmbolnăviri cu virusul West Nile și 4 decese, iar medicii trag un semnal de alarmă și le cer oamenilor să se protejeze. Asta în contextul în care luna septembrie se anunță una extrem de călduroasă, ceea ce înseamnă, automat, că vor fi mai mulți țânțari, principalii purtători ai virusului.
În majoritatea cazurilor, infecția cu acest virus se manifesta prin simptome asemănătoare cu cele ale gripei (febră, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greață, vărsături, refuzul alimentelor, stare de epuizare). Totuși, anumite tulpini West Nile sunt mult mai virulente, caz în care boala poate evolua pana la meningita, encefalita sau meningo-encefalita.
Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, atrag atenția specialiștii.
Numărul cazurilor ar putea să crească în contextul în care și luna septembrie se anunță una extrem de călduroasă.
„Sunt niște estimări se referă la temperaturile medii și la precipitații. Posibil să avem și zile cu temperaturi mai coborâte. Noi avem până pe 25 septembrie acele estimări.
Începutul de septembrie arată cam așa: o să avem temperaturi între 25 și 31 de grade, iar de pe 3 septembrie cresc temperaturile până spre 34 de grade Celsius. Avem temperaturi ușor peste medii și precipitații mai multe spre sud-est. După 15 septembrie temperaturile încep să scadă, însă este vorba de câteva zile. În luna septembrie vom avea temperaturi peste norma perioadei”, a transmis meteorologul de serviciu ANM pentru Playtech.ro
Virusul West Nile face victime și în state precum Grecia, Olanda, Portugalia și Bulgaria. Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae și este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte și virusul encefalitei japoneze. Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, păsări, tânțari, căi și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar. Peste 110 specii de păsări pot fi infectate cu virusul West Nile.
„Semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.
În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
În total în România au fost confirmate 21 de cazuri de îmbolnăviri și 4 decese.
Medicii ne sfătuiesc ca în intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau