Medicul Mircea Beuran reținut pentru mită de procurori. Câți bani ar fi luat șpagă

Medicul Mircea Beuran reținut pentru mită de procurori. Câți bani ar fi luat șpagă
Primele imagini cu medicul Mircea Beuran la percheziții. Câți bani ar fi luat șpagă

La începutul anului Mircea Beuran, șeful secției chirurgie de la Spitalul Floreasca, a fost demis din funcție, în urmă cu o zi. Decizia era confirmată și de Ministerul Sănătății, fiind strâns legată de decesul pacientei de 66 de ani.

UPDATE: Medicul Mircea Beuran a fost reținut, joi seara, de procurorii anticorupție, pentru că a primit mită 10.000 euro, pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală. Conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a fost reținut pentru că ar fi luat mită în perioada în care era președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

„În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către martor”, conform comunicatului de presă.

Până în prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs. Medicului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. În cursul zilei de vineri, Mircea Beuran va fi dus în fața judecătorilor Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. DNA menționează că dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării depuse de persoana care a dat mita. Mircea Beuran a fost audiat în sediul DNA mai bine de opt ore, după ce, în dimineața de joi, au avut loc percheziţii de la locuinţa sa, dar și la Spitalul Floreasca. Pe numele medicului este deschis un alt dosar penal care vizează cazul femeii care a fost arsă în timp ce era pe masa de operaţie.

Primele imagini cu medicul Mircea Beuran la percheziții

Femeia bolnavă de cancer a murit la câteva zile după ce a luat foc pe masa de operație, la finalul lunii decembrie. Cazul este unul deosebit de grav și îl are în centrul atenției pe medicul Mircea Beuran, care s-a dezis de orice vină. Cu o zi înainte de demiterea medicului Beuran, DSP (Direcția de Sănătate Publică) a dat și câteva amenzi administrative, cu o valoare totală de 30,000 de lei, atât spitalului, cât și medicilor și asistentelor. Procurorii DNA au efectuat joi percheziții la Spitalul de Urgență Floreasca, într-un dosar de corupție care l-ar viza pe medicul Mircea Beuran, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, săvârşite pe parcursul anului 2018. În cursul zilei de 13 februarie 2020, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare la două adrese situate în municipiul Bucureşti, dintre care una la sediul unei instituţii publice”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Primele imagini cu medicul Mircea Beuran la percheziții. Câți bani ar fi luat șpagă
Primele imagini cu medicul Mircea Beuran la percheziții. Câți bani ar fi luat șpagă

Câți bani ar fi luat șpagă

Înainte de aceste percheziții, Mircea Beuran a fost audiat de procurori în dosarul pacientei care a luat foc pe masa de operaţie. El a trebuit să explice ce s-a întâmplat și, mai ales, de ce semnătura sa apare pe documentele intervenției, deși el nu era în sală. Tot astăzi medicul a fost adus de procurori și procedural, imaginile arată că pe numele medicului există un mandat de aducere, medicul neavând cătuşe la momentul în care a fost scos din casă. Beuran a declarat, conform surselor, că nu a luat mită. Percheziţiile de la casa lui Beuran s-au încheiat, cele de la Spitalul Floreasca continuă. Nu se știe, încă, exact suma pe care ar fi luat-o ca mită, dar procurorii de caz au declarat că există această suspiciune și când vor avea datele concrete le vor da și publicității.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI