Primarul din sectorul 2 este singurul om care nu plătește taxa de gunoi. Asta pentru că, edilul locuiește în sectorul 3, unde nu se colectează această taxă.
Introducerea taxei pentru habitat, vine în condițiile în care Mugur Toader, primarul sectorului 2 (PSD), promitea în campania electorală o taxă de gunoi zero. Însă, după ce s-a văzut cu sacii-n căruță, adică după ce a fost ales edilul sectorului, a decis să introducă acestă taxă. Chiar și în ciuda faptului că, Tribunalul București a decis, la sfârșitul lunii ianuarie, suspendarea Regulamentului de încasare a taxei de habitat.
Dar cum edilul este pus la adăpost de această taxă pentru faptul că nu are domiciliul în sectorul 2, acolo unde este primar, ci în sectorul 3, nu trebuie să scoată niciun ban în plus din buzunar, pentru că în sectorul trei nu s-a implementat nicio taxă de gunoi.
De la 1 martie, în sectorul 2 al Capitalei a intrat în vigoare controversata taxă de habitat, o taxă specială pentru servicii de salubrizare.
Astfel, cei peste 370.000 de bucureșteni din acest sector, vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului, de la 8,4 lei pe lună la 13,3 lei pe lună, subvenția pentru reciclare fiind plătită tot din bani publici. Apoi oamenii nu vor mai achita serviciile de salubrizare la asociațiile de proprietari sau direct la prestator.
Vor completa o declarație, o vor trimite prin poștă, i-o vor da administratorului de bloc sau o vor depune la nou-înființatul birou pentru taxa de habitat, la etajul doi, în noua hală a Pieții Obor. Însă, n-au fost instalate încă POS-urile, pentru ca, după depunerea declarației, oamenii să poată să facă și plăți.
„E o taxă ilegală și abuzivă. Dezbaterea publică a fost organizată după ce s-au dat hotărârile, abrogate între timp. Oamenii au fost mințiți foarte ușor. Cei mai mulți nu știau că nu s-a făcut o licitație de 14 ani și că este obligatoriu să fie consultați înainte de a se aproba un proiect de act normativ. În alte țări, aceste lucruri se învață la școală”, a declarat Adrian Alexandru, consilier USR.