Ziua alegerilor locale din 2020 – 27 septembrie – a adus vești surprinzătoare în Capitală și nu numai. Rezultatele parțiale ale votului arată schimbări importante și la conducerea orașelor reședință de județ. Cum se prezintă configurația politică a primăriilor municipiilor reședință de județ, după numărătoarea parțială a voturilor, vedeți în rândurile de mai jos.
Ieri, 27 septembrie, în România s-au desfășurat alegerile locale generale, în urma cărora au fost desemnați primarii, consilierii locali şi judeţeni, pentru o perioadă de patru ani.
După numărătoarea parțială a voturilor, configurația politică a primăriilor municipiilor reședință de județ arată în felul următor:
Potrivit rezultatelor parțiale la alegerile locale 2020, după centralizarea a peste 94% din voturi, în București, candidatul PNL – USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a obţinut 42.74% din voturi, în timp ce contracandidata sa de la PSD, Gabriela Firea, are un scor de 37.97%.
Primăria Generală a Capitalei: Nicușor Dan (Independent);
Sectorul 1: Clotilde Armand (USR-PLUS);
Sectorul 2: Radu Mihaiu (USR-PLUS);
Sectorul 3: Robert Negoiță (Alianța Pro București);
Sectorul 4: Daniel Băluță (PSD);
Sectorul 5: Cristian Popescu Piedone (PPU-SL);
Sectorul 6: Ciprian Ciucu (PNL).
Surprize mari la alegerile locale 2020, după închiderea secțiilor de votare. Spre exemplu, după mai bine de 20 de ani, Marian Oprișan a pierdut președinția Consiliului Județean Vrancea, Nicolae Robu a pierdut alegerile locale pentru Primăria Timișoarei, iar în Deveselu a ieșit primar candidatul care a murit în urma infectării cu COVID-19, pe 17 septembrie.
În ceea ce privește lista câștigătorilor alianței USR-PLUS la primăriile municipiilor reședință de județ, aceasta este următoarea:
Alba Iulia (județul Alba): Gabriel Pleșa (USR-PLUS);
Bacău (județul Bacău): Lucian Viziteu (USR-PLUS);
Brașov (județul Brașov): Allen Coliban (USR-PLUS);
Timișoara (județul Timiș): Dominic Fritz (USR-PLUS).
Condiții speciale la alegerile locale 2020. Alegerile locale 2020 s-au desfășurat ieri, în intervalul 7:00 – 21:00. Atunci, preşedintele biroului electoral al fiecărei secţii de votare a declarat votarea încheiată. Totuși, alegătorii care s-au aflat în localul secției de votare la ora 21:00 și-au putut exprima votul.
În acest an, alegerile locale s-au desfășurat cu respectarea normelor de protecție, în contextul epidemiei de COVID-19.
Astfel, cetățenii români care au mers la urne au purtat măști de protecție și le-au dat jos doar când li s-a cerut pentru a fi identificați, înainte de a-și exprima votul.