Prima femeie în topul miliardarilor din România. Din ce face foarte mulți bani anual

Prima femeie în topul miliardarilor din România. Din ce face foarte mulți bani anual
Prima femeie în topul miliardarilor din România. Din ce face foarte mulți bani anual

Într-o socitate în care se vorbește tot mai mult despre bărbați milionari, a venit rândul femeilor să se înscrie în acest trend. Este și cazul Ancăi Vlad, proprietara distribuitorului de medicamente Fildas și a rețelei de farmacii Catena, care a creat firma cu numărul 800 în primii ani de capitalism din România.

Prima femeie în topul miliardarilor din România

Cu toate că brandul Catena, din retailul farmaceutic, este cel mai extins din industrie, imaginea celei care a fondat această rețea a rămas una discretă.

De altfel, în cazul afacerii dezvoltate de către antreprenoarea Anca Vlad, imaginea brandului creat de aceasta, ”Catena”, se bucură de o notorietate mult mai mare decât a fondatoarei. În topul firmelor antreprenoriale este prezent doar distribuitorul de medicamente Fildas Trading, ce are afaceri de 4,3 miliarde de lei pe o singură entitate fiscală. Dar în cazul farmaciilor Catena, afacerea este administrată de mai multe companii, iar cumulat cifra de afaceri depășește 4 miliarde de lei anual.

Anca Vlad, proprietara rețelei de farmacii Catena
Anca Vlad, proprietara rețelei de farmacii Catena

Cine este Anca Vlad

Anca Vlad este fondator al grupului Fildas-Catena. Cifra de afaceri Filds Trading este 4,2 miliarde de lei. Are un număr de angajați de 1.145 și un profit net de 134 milioane de lei.

De asemenea, lanţul de 800 de farmacii Catena, care este cel mai mare jucător din piaţa de profil, a ajuns în 2019 la afaceri de 4,7 miliarde de lei (circa 1 mld. euro). A fost în creştere cu 17% faţă de 2018. De menționat este că brandul şi-a majorat de trei ori afacerile în ultimii cinci ani, fiind o perioadă în care a adău­gat în portofoliu circa 300 de farmacii noi, din deschideri sau achiziţii.

„Profiturile trebuie reinves­ti­te an de an, echipa trebuie mărită, concu­renţa studiată şi depăşită“, spunea pentru ZF Anca Vlad.

Catena a intrat pe piaţă  în anul 1998, atunci când antreprenoarea, care deţinea la acel moment distri­buito­rul de medi­ca­mente Fildas Tra­ding, a cum­pă­rat 30 de farmacii din Piteşti – re­ţea­t­ua Argeşfarm. Apoi, com­pa­nia s-a tot dezvoltat şi au continuat şi achiziţiile, care au dus acest brand la 800 de unităţi la nivel naţional.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI