09 ian. 2022 | 14:20

Prim-ajutor în cazul unei fracturi sau luxaţii. Cum oprești hemoragia acasă

Sănătate
Prim-ajutor în cazul unei fracturi sau luxaţii. Cum oprești hemoragia acasă
Măsuri de prim-ajutor în cazul unei fracturi sau luxații

Pentru că uneori și câteva secunde pot face diferența între viață și moarte, cu toții ar trebui să cunoaștem anumite măsuri de prim-ajutor în caz de accidente, fie că vorbim despre fracturi, luxații sau hemoragie. Medicul specialist Raluca Popescu a oferit o serie de informații vitale privind toate aceste aspecte și modul cum trebuie să acționăm în caz de urgență.

Măsuri de prim-ajutor în caz de fracturi sau luxații. Ce este de făcut

În caz de accident, primele minute în care acționezi asupra victimei contează. Pentru că în unele situații așteptarea ambulanței poate dura, este important să cunoaștem câteva măsuri de prim-ajutor, utile în caz de fracturi sau luxații, unele dintre rănile frecvent întâlnite în caz de accidente. Medicul Raluca Popescu a oferit mai multe detalii despre acțiunile care trebuie efectuate în aceste situații.

„RICE este un acronim. Avem repaus, care înseamnă oprirea folosirii membrului afectat, apoi urmează răcirea cu gheaţă dacă este posibil sau orice altceva rece, elevarea şi compresia, încercarea de a imobiliza membrul respectiv, fără modificarea poziţiei în care a fost găsit, în cazul fracturilor.

Fractura înseamnă întreruperea continuităţii unui os, a unui membru, iar luxaţia este poziţia incorectă a unei articulaţii şi este uşor de observat pentru că membrul are o postură nefirească. Cel mai indicat este să nu încercăm să repoziţionăm membrul respectiv, nici în cazul unei luxaţii, nici a unei fracturi”, a spus medicul Raluca Popescu, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Primul pas, în caz de fractură

Fracturile sunt accidentări destul de periculoase, pentru care este nevoie să cunoaștem modul în care se acționează din primele minute. Pentru a oferi suport victimei, este esențial să asigurăm repausul membrului afectat. De asemenea, rănitul trebuie să stea într-o poziție confortabilă, fără să se miște. Cea mai frecventă poziție este cea în care persoana își ține brațul, de exemplu, la piept. În cazul în care nu se poate descurca singur, poți ajuta victima să își susțină membrul.

„Primul lucru pe care îl avem de făcut este repausul. Încercăm să ajutăm victima respectivă să se aşeze într-o poziţie confortabilă, astfel încât să nu-şi folosească membrul respectiv sau încercăm să-l împiedicăm să-şi repoziţioneze membrul respectiv.

Cel mai frecvent, la membrele superioare se numeşte poziţia antalgică (care calmează durerea, poziţie firească). Fiecare on are tendinţa de a-şi strânge braţul la piept. Dacă suntem singuri, ne susţinem braţul cu mâna. Dacă suntem persoana care acordă primul ajutor, este indicat să ajutăm victima să-şi ţină braţul. Putem folosi o eşarfă, un fular sau chiar o pungă”, a mai spus medicul.

Ce complicații pot apărea în situația unei fracturi

Fracturile deschise sunt însă mai riscante pentru că poate interveni hemoragia. Sângerarea în cazul acesta trebuie oprită printr-o compresie aplicată direct pe rană. De asemenea, imobilizarea membrului afectat este esențială.

„În cazul fracturilor deschise poate exista riscul unei hemoragii. De aceea, va trebui să încercăm să oprim sângerarea prin compresie pe rană. Vom încerca cât mai puţin să mişcăm poziţia mâinii. Este dificil să mişti un os fracturat, pentru că intervine durerea, inflamaţia şi hematomul. De aceea, este mai uşor pentru cel care vine în ajutor”, a mai spus dr. Popescu.

Cum poți opri hemoragia. Manevra care trebuie efectuată imediat

Având în vedere că sezonul rece aduce multe persoane pe pârtiile de ski sau la patinoar, unele accidente se pot petrece în aceste locații. În cazul unui accident în care observăm o hemoragie, este esențial să încercăm oprirea sângerării prin aplicarea unui pansament steril.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, folosește un alt material curat cu care să presezi zona. De asemenea, victima are nevoie de asistență până la venirea ambulanței, iar cunoașterea măsurilor de prim-ajutor este esențială.

„Indicat este ca pe rană să se aplice un pansament steril. Dacă nu avem, atunci cu ceva curat. Dacă alunecăm pe gheaţă, indicat este să stăm în poziţie antalgică şi încercăm să ajungem cât mai repede la un serviciu medical. Dacă victima nu se poate mişca, sunăm la ambulanţă”, mai spune medicul.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro