Prețuri ireale în piață pentru ardei, roșii, urzici sau căpșuni. Puțini români și le mai permit

Prețuri ireale în piață pentru ardei, roșii, urzici sau căpșuni. Puțini români și le mai permit
Criza ucraineană și efectele în piața de produse agricole

Undele de șoc de pe piețele globale de recolte, provocate de invazia Rusiei în Ucraina, se extind acum și pe rafturile magazinelor. Îngrijorările legate de creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui au declanșat cumpărături masive în Turcia, chiar și în România. În Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, prețurile pentru unele pâini nesubvenționate au sărit în ultima săptămână. Războiul a dus deja la o creștere cu 70% a prețurilor la grâu în Chicago în acest an și amenință să bulverseze comerțul mondial cu alimente. În același timp, efectul s-a văzut și asupra importurilor de fructe și legume, și o majorare a prețurilor și la aceste produse.

Criza ucraineană și efectele în piața de produse agricole

Rusia și Ucraina sunt furnizori vitali de cereale, ulei vegetal și îngrășăminte, ceea ce înseamnă că întreruperile în aprovizionare se vor resimți în întreaga lume. Prețurile la grâu au depășit nivelurile înregistrate ultima dată în timpul crizei alimentare mondiale din 2008, care a contribuit la declanșarea unor proteste de amploare, iar un indice al Națiunilor Unite privind prețurile la alimente a atins un nivel record în februarie. Prețuri mari, record, anunță analiștii, se înregistrează și se vor înregistra, în continuare, și la legume și fructe.

„Criza riscă să pună în pericol securitatea alimentară”

Conform unor analize actualizate, conflictul din Ucraina amenință securitatea alimentară, iar acest lucru se vede în numărul importurilor și al exporturilor, dar și în rafturile magazinelor și la tarabele celor care vând în piețe din România, din păcate.

Noi avertismente privind faptul că războiul din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității alimentare globale, în timp ce piețele europene se pregătesc pentru o creștere a prețurilor la alimente, iar Unilever oferă detalii despre răspunsul său.

Sistemul de informare a pieței agricole (AMIS), o platformă interinstituțională pentru a spori transparența pieței alimentare și răspunsul politic în materie de securitate alimentară, lansată de G20, a transmis un mesaj dur în această săptămână. Fără echivoc, organizația agricolă a declarat că escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității alimentare mondiale.

„Pe lângă faptul că provoacă dificultăți umanitare în regiunea în sine, criza riscă să pună în pericol securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume, care depind de alimente la prețuri accesibile de pe piețele internaționale pentru subzistența zilnică.”, a scris Adriana Herrera, președintele AMIS.

Legumele au ajuns la prețuri ireale pe piața românească

Aparent, România nu părea prea afectată de criza din Ucraina. Numai că, realitatea din magazine și din piețele românești este cu totul alta. Dacă prețul cărnii de porc, așa cum scriam anterior, a ajuns la producător aproape dublu, același lucru îl întâlnim în aceste zile, inclusiv la legume, și chiar la fructe.

Scumpirile la aceste produse sunt de la o zi la alta, iar dacă în urmă cu două-trei zile plăteam 12 lei pentru un kg de ardei, astăzi, la tarabe se vindea cu 15 lei pentru un kilogram.

Aceleași majorări le regăsim și alte alte legume, precum rosțiile, care au ajuns să coste aproximativ 25 de lei kilogramul de roșii românești. Și nu se oprește aici! Dacă vrei să cumperi urzici, astăzi puteai să le cumperi cu 10 lei, dar prețul pa ajuns și până la 25 de lei.

La fel și când vine vorba de fructe. În piețele românești, astăzi, un kilogram de căpșuni, de exemplu, a ajuns să coste între 30 și 40 de lei. Efectele a ceea ce se întâmplă la granița de nord a României, sunt în lanț, de la producție și până la importuri și exporturi.