21 mart. 2022 | 16:58

Prețuri halucinante pentru carnea de porc. Cât a ajuns să coste 1 kg de mușchiuleț

Social
Prețuri halucinante pentru carnea de porc. Cât a ajuns să coste 1 kg de mușchiuleț
Carnea de porc continuă să se scumpească

Încă de anul trecut, prețurile au crescut masiv, la mai toate produsele alimentare. Inclusiv la carnea de porc prețurile au crescut. Având în vedere criza pestei porcine africane și cererea tot mai mare din partea Chinei pentru carnea de porc europeană importată, specialiștii au declarat că prețul cărnii de porc în Europa va crește cu aproximativ 25% în următorii ani. Inclusiv în aceste zile, românii au găsit pe rafturi carnea de porc la prețuri mult mai mari, decât în aceași perioadă din 2021.

Carnea de porc continuă să se scumpească

China produce cea mai mare cantitate de carne din lume, aproximativ 50 de milioane de tone, dar, din cauza pestei porcine africane, și-a văzut și ea producția scăzând la aproximativ 35 de milioane de tone. Ca urmare, va importa 7-8 milioane de tone de carne de porc, în principal din Europa.

Exporturile de carne de porc din Europa către China au crescut de la 2,6 milioane de tone din 2018 la 3,7 milioane în 2020, și contină să crească și în 2022, urmând să ajungă la 4 milioane de tone până în 2025.

Deși ar trebui să existe mecanisme ale Comisiei Europene pentru a se asigura că importurile chinezești nu exercită o presiune și mai mare asupra pieței europene a cărnii de porc, cu toate astea situația din ultimii doi ani a dus la creșteri semnificative ale prețurilor.

„O creștere de cel puțin 25% a prețurilor de consum”

România, deși producătoare importantă de carne de porc, a importat masiv în ultimul an pe piață, iar astăzi asistăm la o supraevaluare a produselor pe piața autohtonă. Asociația Română a Producătorilor de Carne de Porc estima, încă din iunie anul trecut, o creștere de 25% a prețurilor pentru următoarele luni.

„Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările Uniunii Europene, comparativ cu România, unde, deși există o valoare minimă istorică a porcului la poarta fermei, consumatorul român plătește produsele la costurile de la nivel european.

În condițiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) continuă să evolueze agresiv în România, balanța comercială este puternic afectată de importurile masive, iar costul de producție este afectat semnificativ de prețul ridicat al furajelor. Cu 25% mai mare în 2021 față de 2020. APCPR estimează pentru următoarele luni și o creștere de cel puțin 25% a prețurilor de consum.”, estima anul trecut asociația.

Citește și: Noi probleme în România. Cel mai mare producător de carne de porc, focar de coronavirus. S-a închis fabrica

Plătim aproape 30 de lei pe kilogramul de carne în 2022

Anunțatele majorări de prețuri au avut loc, astăzi românul ajugând să plătească aproape 30 de lei pe kilogramul de mușchi de porc. În aceeași perioadă, dar anul trecut, cumpăram cu 22-23 de lei un kilogram de cotlet cu os. Dacă vorbim de mușchiul de porc, acesta s-a vândut cu 28 de lei pentru un kilogram.

Creșterea de 2 lei la kilogram se datorează, așa cum spuneam, și creșterii prețului, cu aproximativ 30% la poarta fermelor de producție. Costurile mari la achiziția de furaje, anul acesta ajungând să fie dublu, față de anul trecut, a determinat și scumpirea la poarta fermelor.

Inclusiv prețul porcului, vândut la vrac a crescut, acesta ajungând la peste 600 de lei la 100 de kilograme, pe carcasa de porc. În perioada următoare se anunță, conform unor analize, noi scumpiri, iar carnea de porc ar putea să ajungă și mai scumpă decât este astăzi.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1 Mai
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro