Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Rareș Bogdan reacționează

Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Rareș Bogdan reacționează
Scandalul facturilor la energie și gaze se accentuează

Scandalul facturilor la energie și gaze este în plină desfășurare, iar recentele decizii ale coaliției de guvernare nu fac altceva, decât să pună presiune pe situația de facto. Deși se promitea o intervenție asupra cotei de TVA, măsura a fost respinsă în ultima ședință de lucru a coaliției, iar președintele ANRE, Dumitru Chiriţă, în loc să găsească o rezolvare, a decis să plece în concendiu tocmai în Republica Dominicană. Au apărut și primele reacții pe marginea deciziei acestuia, cea mai dură venind din partea eurodeputatului PNL Rareș Bogdan.

Scandalul facturilor la energie și gaze se accentuează

Românii au așteptat cu sufletul la gură măsurile sociale propuse în cadrul coaliției de guvernare, măsuri ce ar fi trebuit să ajute la scandalul facturilor la energie și gaze. Una din măsurile propuse era scăderea cotei de TVA la 5% la prețul energiei electrice și a gazelor, numai că avea să fie respinsă la ultima ședință de lucru a partenerilor de guvernare.

Deși ANRE a identificat la nivel național furnizorii care au emis facturile aberante, dând și amenzi, demersul nu a fost o perceput ca o rezolvare a situației pe termen lung, ci doar o chestiune temporară, facturile fiind emise în continuare, în unele cazuri în același mod.

Președintele ANRE Dumitru Chiriță, care ar fi trebuit să fie parte direct implicată în situația din aceste zile, conform unor surse, în schimb a luat decizia de a pleca în concediu, și nu oriunde, ci în Republica Dominicană. Printre cei care au criticat dur decizia acestuia, se numără și eurodeputatul Rareș Bogdan, care, indignat, a reacționat imediat, declarând:

„Eu aş fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. Cred că ANRE, din păcate, nu reuşeşte în niciun fel să fie ce ar trebui să fie, un reglementator. Preşedintele Chiriţă, ne-a spus vicepreşedintele Zoltan, că este la investigaţii medicale, noi am înţeles altceva, cert este că lipseşte de două săptămâni din ţară în plină criză a facturilor.

Faptul că producătorii şi distribuitorii fac ce vreau fără să existe reglementare, faptul că au existat mai mult de un milion de facturi greşite pentru că distribuitorii au preferat să nu aplice reducerea la factură mi se pare o chestiune destul de gravă. Există o problemă cu ANRE, care a acţionat ineficient pe speţa creşterilor din energie”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Rareș Bogdan.

Președintele ANRE, Dumitru Chiriţă, bugetar de lux cu 12.000 de euro salariu

Trecutul profesional al actualului președinte ANRE nu îl recomandă sub nicio formă pentru funcția pe care o deține astăzi, fiind considerat unul din bugetarii de lux ai statului, acesta încasând aproximativ 12.000 de euro salariu. Dumitru Chiriţă, înainte de a ocupa funcția de vicepreședinte al CNAS, între anii 2004 și 2007, a lucrat ca electrician la Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice, până în 1990.

Imediat după Decembrie 1989, în cadrul același instituții, Dumitru Chiriță devine liderul sindicatului Energia. Ulterior intră în rândurile PSD, ca mai apoi, în 2000 să devină deputat de pe listele partidului.

Controversa începe, însă, de-abia în 2017, când liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea îl numește pe Dumitru Chiriță în funcția pe care o deține și astăzi, cea de președinte al ANRE, deși, așa cum spuneam, nu avea niciun fel de experiență administrativă care să-l recomande.

Deși scandalul facturilor pare unul fără rezolvare, iar cei în drept se implică extrem de puțin, sau aproape deloc, Dumitru Chiriță a decis să plece în concediu, lăsând rezolvarea situației pe seama subalternilor din cadrul instituției. Inclusiv ministrul Virgil Popescu a criticat modul în care ANRE gestionează situația, dar recunoscând că instituția nu dă socoteală Guvernului.

„După părerea mea ANRE trebuia să se implice, să verifice daca softurile au fost actualizate şi să le explice companiilor că nu pot emite facturi dacă nu au softuri actualizate.

ANRE nu dă socoteală Guvernului, este o instituţie independentă… Trebuie să vorbim despre rolul fiecărei instituţii… Dacă vor să fie independenţi, fiecare să-şi facă treaba, trebuie să avem o discuţie.”, a declarat Virgil Popescu, la TVR.

Rămâne de văzut care va fi reacția președintelui ANRE, și cum se vor rezolva aceste situații în perioada următoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI