Referendumul anti-gay programat pe 7 octombrie va fi un nou prilej de disensiuni și dezbinare între cetățeni. Asta din cauză că fiecare privește referendumul în mod diferit. La rândul ei, presa din România tratează în mod diferit acest vot care hotărăște viitorul unei minorități.
Dacă nu ești încă familiarizat cu acest referendum, cel mai probabil vei căuta pe internet informații despre el. Dar trebuie să fii atent la modul în care cauți pe Google, deoarece, în funcție de ceea ce scrii în motorul de căutare, vei avea anumite rezultate și surse.
Noi numim acest referendum anti-gay pentru că, în esență, despre asta este vorba. Nu are nimeni în vedere apărarea familiei tradiționale, ci a propriului interes și a da cu piatra în cineva care e altfel decât tine (un aspect care pe unii români îi deranjează la culme (alte măsuri sunt necesare dacă vrei să ocrotești o familie „sănătoasă”).
La polul opus, cei care susțin cu înverșunare drepturile LGBT mai degrabă aruncă și ei cu piatra în stilul de viață al celorlalți (pe ideea „dacă tu dai, dau și eu”), dar nici ei nu fac ceva concret pentru a apăra drepturile celor care sunt ca ei.
Dar, puțini au în vedere principiul în sine, dacă e sau nu moral să dai dreptul unei majorități să decidă destinul unei minorități (sau invers), în condițiile în care majoritatea nu ar avea de suportat consecințe reale de pe urma deciziei. Nu acum, cel puțin. Nu vreau să-mi imaginez ce s-ar întâmpla într-un caz de forță majoră, când ar fi vorba de o decizie de viață și de moarte pentru anumite grupuri.
Prin urmare, pe Google vei avea cele mai bune rezultate dacă vei căuta cu următorii termeni: „referendum redefinirea familiei”, “referendum pentru familie” și „referendum familia tradițională”.
Să începem cu „referendum redefinirea familie”. Primele rezultate îți vor afișa surse precum Digi24, Hotnews sau Ziare.com.
O știre din 11 septembrie de pe Hotnews vorbește despre opinia lui Dacian Cioloș cu privire la acest referendum.
Digi24, într-o știre din 3 mai, tratează opinia USR cu privire la referendum.
Liviu Dragnea a anunțat la CEx că data de 7 octombrie va fi pentru vot. și este pusă în deschiderea articolului o imagine cu o tânără mireasă, într-o poziție cucernică, aproape de călugăriță inocentă, ipostază pe care eu o consider ironică la adresa subiectului.
Alteori, și Știrile Pro Tv folosesc sintagma “referendum pentru redefinirea familiei”, la fel ca sursele menționate. Această “redefinire”…oare în ce măsură schimbă definiția dată de oameni esența unui lucru sau al unei ființe în natură?
Avem apoi „referendum pentru familie”, o formulă foarte căutată pe Google, dar care, desigur, vrea să facă din acest referendum ceva ce nu este, adică o măsură pentru familii în general.
În data de 12 septembrie, printre primele surse se numără DCNews, cu o știre despre o presupusă miză între PSD, PNL și USR.
„Era obligatoriu realizarea acestui referendum pentru că suntem în democrație. Așa cum contează milionul de semnături de la inițiativa Fără penali în funcții publice, așa trebuie ținut seama și de semnăturile cetățenilor care au cerut definirea familiei. Nu există cetățeni mai democratici și mai europeni decât alții. Trebuia făcut un referendum pentru că așa au cerut trei milioane de cetățeni. La fel ca în cazul Brexit, ne convine nu ne convine, trebuie să-l punem în operă, așa este democrația”, se arată într-un paragraf din acest articol.
Mă întreb ce se va întâmpla când o majoritate sau o minoritate manipulată și spălată pe creier va cere genocidul unui grup (orice se poate decide într-o democrație). Democrația e foarte frumoasă când te afli în tabăra învingătorilor.
Apare apoi o știre de la Antena 3 care anunță ziua când va avea loc referendumul. „Senatul a decis”. El și doar el, potrivit Constituției, de altfel.
Site-ul Știri pe surse, nelipsit și el. Ziare.com își face iar apariția, dar, potrivit acestei sintagme, DCNews e cea care domină. La „referendum familia tradițională”, Adevărul ocupa o poziție bună în Google pe 12 septembrie.
Ziare.com revine cu „familia tradițională” și Știrile Pro Tv, iar B1 scoate la înaintare termeni ca „homosexuali”, puși față în față cu USR și familia tradițională.